Minst fem ordførere til valgvinner SV

SV kan få ordføreren i fem til ti kommuner. Sikrest så langt er Namsos, Rana, Klæbu, Moskenes og Vinje.

SV ble største parti i sju kommuner. Nesodden, Førde, Klæbu, Namsos, Rana, Moskenes og Berlevåg kunne alle fått SV-ordfører, om velgerne hadde fått det som de ville. Men i Nesodden fortsetter Ap og Høyre samarbeidet, og dermed er SV i opposisjon. I Førde får trolig Sp ordføreren.

Men i Namsos får SV både ordfører og varaordfører. Ordfører Kåre Aalberg fikk overraskende følge av partikamerat Kjersti Tommelstad som varaordfører. Selv om SV og Ap samarbeider i Namsos, ønsket ikke Ap varaordføreren. SV får også lederen for oppvekstkomiteen.

I Rana overtar tidligere stortingsrepresentant Inge Myrvoll klubba.

I Moskenes er SV størst, men forhandlingene er ikke avsluttet. Til nå har en tverrpolitisk liste regjert i kommunen, men den stilte ikke til valg i år. Lærer Trond Bendixsen og SV fikk 44,4 prosent av stemmene, og det skal vel mye til å overse et slikt resultat når taburettene fordeles.

I Klæbu fortsetter trolig SV og ordfører Ivar Skei. Skei har sittet i 12 år, og SV økte sin oppslutning ved dette valget.

I Vinje i Telemark kan SV få ordføreren. De siste fire årene har Aps Børre Rønningen vært ordfører med støtte fra blant andre Høyre. Men samarbeidsproblemer har gjort at Høyre nå heller vil støtte SVs kandidat Arne Vinje.

I Berlevåg i Finnmark fikk SV flest stemmer, men mandatmessig er SV og Ap like store. De har fire representanter hver i et kommunestyre med 13 personer. Denne uka avgjøres det om SVs Erik Brøske eller Aps Janne Andreassen skal bli ordfører.

I Beiarn og Kåfjord har SV også en viss sjanse for å få ordføreren. De har hatt SV-ordførere denne perioden. I Beiarn har en fellesliste med en SV-er på topp fått fire av 13 representanter. I Kåfjord gjorde også SV et godt valg, men ingenting er avgjort.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.