Mot regimeskifte i Halden

Kommunevalget 2011. – Velgerne har gitt et tydelig signal om at de ønsker en annen kurs i Halden, sier Høyres Thor Edquist, som høyst sannsynlig blir ny ordfører.
Det gikk dårlig for Ap og ordfører Per-Kristian Dahl i Halden. Partiet gikk tilbake med 11,9 prosentpoeng. Arkivfoto

Høyre er for første gang største parti i Halden, der alle de tre posisjonspartiene Ap, SV og KrF gikk kraftig tilbake.

– Jeg er utrolig overrasket og ydmyk over valgresultatet, og håper bare jeg kan leve opp til forventningene, sier Edquist til Kommunal Rapport.

Han mener Høyre har lyktes med å få ut med sitt budskap om endringer og åpenhet i Halden-politikken.

– Folk skal få vite hva som skjer. Det første vi må gjøre er å få oversikt over kommuneøkonomien. Det har vi ikke i dag, sier han.

Forhandlinger

Alt tirsdag kveld gikk han i forhandlinger med de andre partiene for å få stablet på beina et nytt politisk flertall. Alle partier unntatt Ap kan vente en invitt fra valgets store seierherre.

– Vi kan i utgangspunktet samarbeide med alle unntatt Ap. Vi har gått til valg på at vi skal være et alternativ til Ap, og da blir det feil å gå i samarbeid med dette partiet, sier Edquist.

Den nye mandatfordelingen viser at Høyre kan klare seg med støtte fra Venstre og Frp for å få flertall. Venstre er klar, men Frps ordførerkandidat Per Egil Evensen holder døra på gløtt også for et samarbeid med Ap. Går Frp dit, må Edquist i stedet få til en avtale med både Sp og KrF og eventuelt De Grønne.  Edquist ønsker uansett flere partier med på laget.

– Vi vil ha et styringsdyktig flertall, understreker han.

Sittende Ap-ordfører Per-Kristian Dahl gratulerte Edquist med valgseieren natt til tirsdag, men sier til nrk.no at han fortsatt vil kjempe for å beholde makten i Halden.

Edquist tar da heller ingen ting for gitt.

– Ingen ting er sikkert før jeg har avtaler på plass som sikrer et styringsdyktig flertall, sier han.

Onsdag meldte Halden Arbeiderblad at Edquist regner med å få på plass et borgerlig flertall innen helgen.

Straffet av velgerne

Både Ap, SV og KrF, som har styrt Halden de siste fire årene, gikk kraftig tilbake i gårsdagens valg. Ap gikk tilbake 11,9 prosentpoeng til 31,7 prosent og mistet fem mandater. SV og KrF fikk begge halvert sine grupper i kommunestyret. De tre nåværende posisjonspartiene får til sammen 20 mandater, mot 29 i dag. Pensjonistpartiet lå lenge an til å ryke ut av kommunestyret, men kapret til slutt det siste mandatet fra Ap.

Inn toger 18 representanter fra Høyre, 13 flere enn ved kommunevalget for fire år siden. Høyre er for første gang største parti i Halden, med 34,4 prosents oppslutning, en framgang på hele 24 prosentpoeng.

Også Venstre gjorde sitt beste valg i Halden noensinne, og øker sin gruppe fra to til tre. Frp gikk på en skrell og mister fire av sine åtte mandater. Miljøpartiet De Grønne beholdt sitt ene mandat, mens den nye opprørslista Vårt Valg bare fikk 1,3 prosent av stemmene og fortsatt er henvist til tilhørerbenken. Der havnet også Rødt, som fikk  færre stemmer enn den nye opprørslista og mistet sitt ene mandat.

Artikkelen er oppdatert onsdag 14. september.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.