Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Norgesmester i ordføreri

SKARNES: Henning Myrvang (Ap) har vært ordfører i Sør-Odal med rent flertall i sju strake perioder. Ingen sittende ordfører gjør ham rangen stridig. Og han har ustoppelig lyst til å fortsette.

Ordførere som ikke ga seg

Før i tiden var det vanligere med ordførere som satt lenge. Rekorden har Nils Ødegaard på Gjøvik, som satt i 44 år.

Ødegaard var Ap-mann og ordfører fra 1923 til 1967, bare avbrutt av krigen.

Petter Vekterli i Røyrvik satt i 38 år, men ikke sammenhengende. Han gikk av 1979.

Sven Tjørhom var ordfører i 36 år i Sirdal. Også han satt i to bolker. Han gikk av i 1995.

Alfred Nebb i Bjugn satt i 34 år, men heller ikke han satt sammenhengende. Han ga seg i 1984.

Henning Myrvang forteller ivrig og smørblidt om det nyeste prosjektet som skal skape trivsel og aktivitet i Sør-Odal:

- Vi skal grave ut en 750 meters kanal som skal bli vannskiarena. Der skal vi ha både VM og NM. Så skal vi ha stupetårn, sandvollyball og tennisanlegg. Kommunen har kjøpt 300 mål.

Og når vi lurer på hvor i alle verden man kjører vannski i Odalen, kan ordføreren fortelle om småvann og Glomma som gir kjøreunderlag for en ivrig vannskiklubb.

Dermed er et anlegg for vannski i Odalen en naturlig ting, mener ordføreren. Det bygger på ressurser i bygda.

Vi sitter i Myrvangs stue midt på blanke formiddagen. Det er ikke vanlig, men for tiden er han sykemeldt. Under montering av et fuglehus falt han, og boret traff like ved siden av øyet. Derfor må ordføreren være hjemme og holde seg litt i ro. Men ikke mer enn at han kaller møtedeltakerne hjem til seg i sofakroken, mellom bilder av et møte med Gro Harlem Brundtland og sin egen 25-års dag som ordfører.

Tidligere har altså vannskikomiteen vært her. På bordet ligger stemmesedler for Riksvei 2. 31. oktober skal det være rådgivende folkeavstemning om traseen gjennom Sør-Odal. Seks alternativer foreligger, men ordføreren vil ikke si hva han mener. Avstemningen danner trolig slutten på en årelang diskusjon.

Ustoppelig lyst

Det er prosjektene og mulighetene til å utvikle lokalsamfunnene i kommunen som holder Henning Myrvang i ånde. Når den sjuende perioden går ut i høst, har han sittet 28 år i ett strekk. Arbeiderpartiet har hatt rent flertall hele tiden. Ved siste valg fikk partiet 59,9 prosent av stemmene, og ingen får så mange personlige stemmer som Henning Myrvang. Han har allerede sagt klart fra at han tar gjenvalg, om partiet vil ha ham på topp. Og det vil nok partiet.

- Jeg har aldri hørt noen si at andre enn Henning bør være ordførerkandidat, sier varaordfører Berit Elisabeth Spigseth.

Men hun mener også at ordførerens suksess ikke er noe enmannsverk.

- Han har en god gruppe rundt seg, og vi er mange som jobber og står på, sier hun.

Men når det er sagt, er plusslista for Henning Ordfører lang.

- Han har en stor evne til å bistå den lille mann. Han tar tak i saker som betyr noe for enkeltinnbyggere, og han har en utrolig evne til fornyelse, sier varaordføreren.

- Jeg må bare si at jeg har en ustoppelig lyst til fortsette. Pågangsmotet er det ingenting å utsette på, sier Myrvang.

Fort i svinga

Samme ordfører og samme flertall i nesten 30 år gjør at opposisjonen føler seg satt på sidelinja. Ap-gruppa blir beskyldt for å avgjøre ting på kammerset.

- Av og til går det litt fort i svinga. Men det gjelder å få tatt beslutninger for å komme videre. Jeg er resultatorientert og liker å jobbe med prosjekter, sier Myrvang.

- Det er bare å erkjenne at Henning Myrvang er en god ordfører, men vi vil gjerne Ap-politikken til livs, sier lokallagsleder og kommunestyrerepresentant Ola Tomter fra FrP.

- Vi kan nesten ikke si at det finnes opposisjon i kommunestyret. Vi er bare møtedeltakere. Ap har monopol på vedtak, styrer og utvalg. Det er ikke særlig motiverende. Men jeg håper de borgerlige kan stå sammen til neste valg. Da skal vi få til et annet resultat. Sør-Odal er i forandring med etableringer og innflytting, sier Tomter.

I synderegisteret

Selv FrP”er Tomter vil ikke si annet enn at Sør-Odal klarer seg bra.

- Vi har gode tjenester, spesielt på skole, mener han.

At kommunen står på svartelista ROBEK (Registeret for betinget økonomisk kontroll av kommuner), sammen med som har problemer med økonomistyringen, ser han ikke som noe problem. Det gjør heller ikke ordføreren.

- Vi er i synderegisteret, ja, og der har vi valgt å være. Skulle vi rette opp økonomien på to år, hadde det blitt dramatiske kutt i tilbudet til folk. Så det får være det samme med hele registeret. Det er mest journalister som er interessert i det, sier Myrvang.

Sør-Odal har for eksempel fem barneskoler fordelt på sine 7.500 innbyggere og 517 kvadratkilometer, men sentralisering og effektivisering vil ikke Myrvang høre snakk om.

- Vi har vedtatt at vi skal ha spedt skolestruktur. Det utrolig viktig for livet i lokalsamfunnene, sier han bestemt.

Myrvang mener kommunen har god kontroll på sine egne utgifter. Usikkerheten ligger hos Stortinget og KLP.

Og da er vi over på Èn av Myrvangs kjepphester: Staten, Stortinget og detaljstyringa.

- Jeg er drittlei styringa fra staten. Og Stortinget. Partier som rotter seg sammen og koker i hop noe som er helt borte i tåka.

Den sindige odølen blir nesten sint.

- Norge er jo en slags moderne sovjetrepublikk, blåser han.

Partiet har villet ha ham både i fylkestinget og på Stortinget, men Myrvang har takket nei. Det er på Skarnes han vil være.

- Jeg har valgt å bruke tiden min her. Jeg synes det er morsomt å arbeide med mennesker og ha tid til å snakke med dem, sier Henning - han synes folk skal kalle ham bare Henning.

Alenefar og filmhelt

Det er ikke bare forakt for staten som har holdt ham unna storpolitikken. Ordføreren har også hatt såpass mange omsorgsoppgaver at pendling ville bli vanskelig.

- Jeg tilhører en liten minoritet her i landet, nemlig alenefedrene. Da jeg hadde vært ordfører i seks år, ringte kona en dag jeg var ute på et oppdrag. Beskjeden var at nå dro hun sin vei. Og der sto jeg med ansvar for to bleieunger.

Ungene har måttet holde ut mange timer på politiske møter, for barnevakt var det ikke alltid lett å skaffe. Etter hvert flyttet også hans gamle far inn i sokkeletasjen og bodde der til han døde.

- Jeg føler jeg har bred erfaring som omsorgsperson, og det kommer godt med som ordfører. Det kommer folk til meg på kontoret som vil snakke om helt andre ting enn politikk.

Men selv om livet stort sett er politikk for Henning Myrvang, har han også tid til å være reklamefilmskuespiller. Det begynte med McDonald”s, som trengte en blid ordfører til Èn av sine reklamefilmer. Myrvang fikk hovedrollen. Filmene gikk lenge på TV, og hans brede smil hang på hamburgerrestauranter over hele landet. Siden er rollene blitt mindre glamorøse. En liten birolle som bankmann i eiendomsmeglerfirmaet Notars film har allerede gått på TV. Det har også Tine-filmen om gratineringsost, hvor ordføreren spilte kokt torsk.

Skole ikke rådhus

Hva han skal gjøre i periode nummer åtte, er Myrvang helt klar på: Det må bli skoleprosjekter.

- Jeg har lyst til å få til en skole som peker langt inn i framtiden. Detmå gjøres noe med skolebygga, så det ikke bare blir tradisjonell klasseromsundervisning. Vi har reist mye rundt og sett og skal starte et prosjekt.

Myrvang sitter ikke stille på kommunehuset. Han er stadig på farten for å stjele ideer til hvordan ting kan gjøres hjemme.

- Ja, vi skal ikke finne opp kruttet. Det gjorde kinesera for mange år siden, sier han.

Men ett prosjekt tror han aldri han får realisert, nemlig nytt rådhus.

- Vi har en fin tomt til rådhus, men hver gang vi skal begynne å bygge, dukker det opp et skoleprosjekt. Og skal jeg være ærlig, så synes jeg ikke det er så viktig heller. Det er greit å leie.

At et rådhus kanskje kunne bidratt til å gjøre Skarnes litt penere, og kunne vært fulgt opp av sårt tiltrengt sentrumsutvikling, er han for så vidt enig i.

- Jo da, det er klart. Det er viktig for trivselen med et hyggelig sentrum. Vi har faktisk et prosjekt på sentrumsutvikling som vi må dra i gang med det første, sier Norgesmesteren i ordføreri.

Ordførere med lang fartstid<
Ordførere som har sittet i fem sammenhengende perioder (20 år) eller mer:
Henning Myrvang (Ap), Sør-Odal7 periodertar gjenvalg
Arne Haugen (Ap), Meldal6 perioderikke gjenvalg
Jan Einar Tyriberget (Ap), Stange5periodertar gjenvalg
Gunnar Stenseng (Ap), Nord-Fron5 periodertar gjenvalg
Aadne Mykland (Ap), Froland5perioderikke gjenvalg
Asbjørn Nøstmo (Ap), Malvik5 perioderikke gjenvalg
Magne Paulsen (Ap), Bindal5 perioderikke bestemt seg
Martin Rolness (Ap), Tranøy5 perioderikke gjenvalg
Arne Olav Ekman (H), Ibestad5 perioderikke gjenvalg