Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ønsker bedre samarbeid om fødetilbud

Det skal bli slutt på at det er antallet fødsler som avgjør om et fødested får status som fødestue, fødeavdeling eller kvinneklinikk.

Regjeringen vil opprettholde skillet mellom de tre, men mener at det heller bør legges vekt på faglige kriterier for å avgjøre statusen. Det var ett av elementene i stortingsmeldingen om sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, som ble lagt fram fredag.

- Det har vært en veldig oppmerksomhet rundt dette med antall, og det har enkelte ganger fått uheldige konsekvenser. Vi har vært bekymret over at man i noen tilfeller har tatt seg av en komplisert fødsel som egentlig burde ha blitt sendt videre, slik at man kunne holde antallet oppe, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Han vil at sykehus og kommuner skal samarbeide bedre om svangerskaps-, fødsels-, og barselomsorg.

Nå skal faglige kriterier avgjøre statusen på fødestedet. Det skal legges vekt på blant annet faglig kompetanse, hospitantordninger, kurs og trening samt retningslinjer.

Styrker jordmortjenesten

Regjeringen vil også styrke jordmortjenesten. Gravide kan velge om de vil bli fulgt opp av lege eller jordmor, men mange steder har man ikke noe valg fordi kommunen ikke har jordmortjeneste.

- Det er ikke godt nok at kvinner mange steder ikke har et reelt valg. Mange småkommuner har så små stillingsprosenter for jordmødre at de sliter med rekrutteringen, sier Hanssen. Han vurderer nå to modeller: Enten å la staten overta ansvaret for jordmødrene, eller å la dette fortsatt være kommunens ansvar. Beslutningen vil bli tatt i forbindelse med den store samhandlingsreformen, som tar for seg organiseringen av Helse-Norge.

Får ansvar for å følge

De siste årene har det kommet fram en rekke historier om kvinner som må reise lange avstander, gjerne i dårlig vær og på dårlige veier, for å komme fram til fødestedet. Omlegging fra fødeavdelinger til fødestuer har gjort at en del kvinner med risiko for komplikasjoner under fødsel har fått lengre reisevei.

Hanssen vil nå sørge for at de regionale helseforetakene skal ta ansvaret for følgetjenesten for gravide til fødestedet, i tråd med ansvaret for annen pasienttransport.

- Det er viktig at følgetjeneste fungerer. Det skal ikke være slik at man står og diskuterer om hvem som har ansvar for hva når riene kommer. Det betyr at helseforetakene vil ha ansvar for å inngå avtaler dersom jordmødrene fortsatt skal høre til under kommunene, sier helseministeren.

Lager plan

Helseforetakene skal også, i samarbeid med kommunene, utarbeide en flerårig og lokalt tilpasset plan for fødetilbudet. Inntil en slik plan er på plass, fryses de nåværende strukturene. Det betyr at det inntil videre ikke blir noen nedleggelser.

Bjarne Håkon Hanssen kan imidlertid ikke love at det blir slutt på å legge ned tilbud.

- Nei, det kan jeg ikke. Men vi ønsker ikke situasjoner som utvikler seg til en sterk kamp, der staten tvinger gjennom beslutninger mot den lokale viljen, sier han.

(©NTB)