Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Professor advarer mot separatisme på Vestlandet

Statsviter Frank Aarebrot tror den sterke misnøyen med sentralstyringen av Norge kan føre til at det blir etablert et nytt regionalt parti på Vestlandet. Da vil helvete være løs, mener han.

Fem av 22 personer i regjeringsapparatet er fra Vestlandet, Magnhild Meltveit Kleppa, Anne Grete Strøm-Erichsen, Liv Signe Navarsete, Heidi Grande Røys og Bård Vegar Solhjell. Bare én er fra Bergen, nemlig forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen, skriver Dag og Tid, som siterer Bergensavisen.

Aarebrot sier han har begynt å oppfatte nye signaler fra forbannede folk når han drar rundt på Vestlandet.

- Det skal liten gnist til for å tenne bålet. I alle klagene, aksjonene, bygdelistene og protestene ligger det et potensial for at noen begynner å tenke i fellesskap, og da kan det fort bli etablert et regionalt protestparti. Jeg tror ikke det vil skje i morgen, og jeg håper at det ikke skjer, men jeg tror at forbannelsen begynner å bli så sterk at det en dag kan komme noen som sier: «Vi lager et vestlandsparti.» Og da er helvetet løs, sier Aarebrot til Dag og Tid.

Professoren viser til etableringen av det skotske nasjonalistpartiet.

- Vestlandet og Skottland kan sammenlignes. 70 prosent av den norske nasjonalformuen blir skapt i kystregionen på Vestlandet, men vi får bare 28 prosent tilbake i form av overføringer til sykehus, utdanningsinstitusjoner med mer, sier Aarebrot.

Han sier det alltid vil være regioner som er rikere enn hovedstedene, for eksempel Nord-Italia, Baskerland og Catalonia.

- Vestlandet er farlig. Tradisjonelt er vestlendingen svært lojal, men vanstyret begynner å bli kraftig, sier Aarebrot. Han sier etableringen av et regionalt parti ikke trenger føre til at et land slår sprekker, men han advarer mot at det kan komme til å skje.

(©NTB)Denne artikkelen er en rettet versjon. Red.