Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rådmann ble Thons problemløser

- Noen kaller det lobbyvirksomhet, jeg kaller det faglig arbeid, sier Martin Killi. Som konsulent hjelper den tidligere Ski-rådmannen Olav Thon-gruppen igjennom den kommunale mølla - blant annet i Ski.

Andre rådmenn går rett fra jobb i kommunen til konsulentoppdrag for samme kommune, uten å finne det problematisk.


- Vi trenger ikke etiske kjøreregler for overgang mellom kommunene og næringsliv. Dette klarer både konsulentene og kommunene å håndtere på en proff måte. Det holder ikke bare å kjenne noen, du må kunne noe også, mener konsulent Hans-Petter Christensen.


Christensen har tidligere vært rådmann i blant annet Hammerfest og Nedre Eiker. Siden nyttår har han vært konsulent i Auriga. Han har har allerede påtatt seg en mindre jobb for sin gamle kommune, men verken han eller Auriga mener det er ønskelig at han blir «huskonsulent» i Nedre Eiker. En av grunnene er at folk i kommunen kan ha bindinger til ham gjennom hans autoritet som «gammelrådmann».


Kjenner kommunene
Martin Killi har vært rådmann i Ski. Ski Storsenter er hans verk, det innrømmer han gjerne. Nå kombinerer 63-åringen seks styreverv med jobben som rådgiver hos eieren av senteret, Olav Thon-gruppen.
- Jobben min er rettet mot kommunene i Akershus. Alle prosjekter der det blir treghet i utbyggingssaker, havner på mitt bord, forteller Killi.
Hans oppgave er å ordne opp i eventuelle problemer med kommunene. Olav Thon-gruppen planlegger å utvide både på Storo, Strømmen og Triaden i Lørenskog.


Høster av personlig tillit
Killi mener hans fordel er at han kjenner og forstår dem han er i kontakt med. Han har tillit i så vel statlige som kommunale miljøer. Han kjenner kulturen i både NSB og kommunen, og ikke minst: Han snakker stammespråket.
- Det er sterke interesser som står mot hverandre i dagens tettstedsutvikling. Reguleringsplaner, høringsrunder og ulike aksjonsgrupper er noe vi i Olav Thon-gruppen må forholde oss til.
Killi avviser at han misbruker bekjentskaper eller at næringslivet ved å kjøpe hans kompetanse kjører et rått løp mot kommunene.
- Jeg vet hvem jeg skal snakke med, men ingen er ute etter å lure noen her. Det er en fordel for kommunene å møte noen med kunnskap om den kommunale saksgangen. På den måten sparer både kommunen og Olav Thon-gruppen tid, mener han


Jobber mot Ski
Olav Thon-gruppen har sterke næringsinteresser i Ski. Den ønsker både å bygge hotell, golfbane og å bidra til videreutvikling av veiprosjekter. Killi ser ingen prinsippielle betenkeligheter med å jobbe mot sin gamle arbeidsgiver, Ski kommune.
- Det offentlige har all makt i sine hender. Spørsmålet er hvordan de bruker den. Vi må igjennom den kommunale mølla. Der har folk integritet. Det finnes ingen snarveier. Min fordel er at jeg kan kommunisere med dem, sier Killi.

Tidligere rådmann i Ski, Martin Killi, har nå som oppgave er å ordne opp i Olav Thon-gruppens problemer med kommunene. Mange mener at det er takket være Killi at Thon-gruppen fikk bygge Ski Storsenter.

«Alle prosjekter der det blir treghet i utbyggingssaker, havner på mitt bord»
Martin Killi, rådgiver i Olav Thon-gruppen

«Det holder ikke bare å kjenne noen, du må kunne noe også»
Konsulent Hans-Petter Christensen


Skrevet av: Siri Baastad