Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Sentrum berget kommunene

Budsjettforliket mellom sentrum og Ap var et skritt i riktig retning, fordi det berget velferd og fordi det var «miljøsynderne» som måtte betale, skriver Terje Johansen.

Gjennom forliket med Ap om statsbudsjettet reddet Sp, KrF og Venstre kommunene fra en tragedie som ville ha rammet alle dem som minst fortjente det. I min kommune lå det an til nedlegging av senil demensavdelingen og av avlastningstilbudet på sykehjemmet - null og niks til nytt skolemateriell, sju færre lærerstillinger, reduksjon i hjemmehjelptilbudet osv.


Ap strittet imot til siste krone. Man skulle tro at sentrumspartiene var i ferd med å sette norsk økonomi over styr, skal vi dømme etter finansministerens smertenshyl. En overreaksjon - som må tilskrives en nyslått regjerings markeringsbehov overfor et stadig mer opprørsk Storting, spør du meg.


Påplussingene utgjør ca. 1 prosent av statsbudsjettet, i en økonomi som strutter av penger. La gå at velgerne ikke skjønte hvorfor vi ikke har råd til å bruke mer av formuen vår, men det bør være et tankekors for Ap at heller ikke fagøkonomer synes at skrålet sto i forhold til de marginale påplussinger som skulle til for at våre foreldre og våre barn ikke skulle lide fordi norsk økonomi går så det suser.


Markerer milepæl

Sentrumspartiene markerer en milepæl for kommuneøkonomien. Vi har i årevis lidd under et Ap-styre som har overlatt til grasrota å gjøre opp for reformene. Riktignok har Sp også vært med og bidratt til at den kommunale skattøren er blitt mindre de siste årene, faktisk ved å overgå Ap i reduksjonsforslag, men det regner jeg med tok slutt da sentrum igjen fant sammen.
Høyres rolle i dette spillet er merkverdig. I stedet for å bidra til, eller i det minste glede seg over, at det kommunale sjølstyret ble stoppet i glideflukten mot nullpunktet, har den igangsatt en kjedebrevreaksjon over det ganske land, med utskjelling av «avgiftskameratene». Det er riktig at bensin, tobakk og alkohol blir dyrere fordi sentrum vil berge velferden til våre eldre, våre barn og våre syke, men hva hadde det blitt om sentrum skulle samarbeidet med Høyre? Av og til høres det som de bare er opptatt av å fylle lommene på de som allerede har nok - fremfor å utvikle velferden til dem som har lite eller ingenting!


Eneste alternativ

Dersom Høyre virkelig er opptatt av et regimeskifte i Norge etter valget i høst, bør de revidere sin holdning til sentrum. Et samarbeid mellom sentrum og Høyre er det eneste realistiske regjeringsalternativ til fortsatt Ap-styre etter valget. Skal det lykkes, må Høyre på sin side våre med på at fellesskapet skal stå for fordelingen av ca. halvparten av norsk verdiskaping - «give or take» - noen prosenter til hver side for dagens nivå. Jeg tror vi sammen har grunnlag for å diskutere et nytt og bedre skattesystem, som gir betydelige reduksjoner i skatten på arbeidsinntekten, i forhold til det systemet sosialdemokratiet har bygget opp og som priser norsk arbeidskraft ut av markedet.


Nedsatt skatt

Venstre er beskyldt for å være «høyrevridd», fordi vi har som mål at skatten på arbeidsinntekt må reduseres - mye mer enn Høyre og Frp noensinne har turt å slå til lyd for. Faktisk mener jeg personlig at personskatten bør settes ned til ca. 30 prosent og bli lik for arbeid og kapital. Selv med et skattefritt beløp på 60.000 kroner ville det gi omtrent samme proveny til fellesskapet som dagens system, forutsatt at vi fjernet alle fradragene.
Våre kritikere glemmer imidlertid at Venstre vil styre med markedskreftene ved å gjøre norske arbeidshender mer konkurransedyktig: Vi har endog som mål å fjerne arbeidsgiveravgiften helt og erstatte den med miljøavgifter, for å bruke markedet til å redde miljøet!


Riktig retning

Budsjettforliket mellom sentrum og Ap var et skritt i riktig retning, fordi det berget velferd, og fordi det var «miljøsynderne» som måtte betale, men det må innrømmes at kompromisset var ganske beskjedent og ingen «sentrumsblink», sett med Venstre-øyne.
Høyre har imidlertid sjansen til å bryte med Ap/Fellesforbundet og NHO/PIL i deres kamp mot de grønne skattene når Grønn skattekommisjons forslag skal behandles i Stortinget. Dersom Høyre er villig til å slutte opp om Velferds-Norge, skal deres velgere vite at sjansen til skattelette på arbeidsinntekt er større enn noensinne.
Terje Johansen er tidligere nestleder i Venstre. Han leder nå partiets næringspolitiske utvalg og har siden 1976 sittet i Frogn kommunestyre og formannskap.

Skrevet av: Kommunal Rapport