Skal kartlegge omfanget av korrupsjon i Norge

Økonomi. Transparency International (TI) er i gang med å kartlegge omfanget av korrupsjon i Norge. Dette er første gang korrupsjon blir undersøkt her hjemme.
Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) lover at regjeringen vil følge opp dersom rapporten avdekker kritikkverdige forhold. Foto: Morten Holm/Scanpix

– En slik undersøkelse er aldri gjort her til lands. Vi skal særlig se på hvilke regelverk og rutiner og hvilken kapasitet som finnes, sier spesialrådgiver Gry Skaaren-Fystro i Transparency International til VG.

Hun mener pressen har en del av æren for at korrupsjon blir avdekket. Vannverksskandalen på Romerike er ett eksempel, Unibuss-saken et annet. Men det er grunn til å tro at problemet er mer omfattende enn det som kommer fram, mener hun.

– Vi trenger rutiner og system for å bekjempe det. Og folk må vite hva man skal se etter, sier Skaaren-Fystro.

TI-rapporten som er finansiert av Finansmarkedsfondet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, skal være klar i mars neste år.

– Jeg tror ikke resultatet blir voldsomt, men at vi kan få fram ting vi må ta tak i, må vi nok regne med, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Hun lover at regjeringen vil følge opp dersom rapporten avdekker kritikkverdige forhold.

 (©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.