Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand tror kommunalministeren vil være postiv til ønsket om å bytte fylke. Arkivfoto: Kristin Ellefsen
Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand tror kommunalministeren vil være postiv til ønsket om å bytte fylke. Arkivfoto: Kristin Ellefsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bitter fylkesstrid på Agder

Fire kommuner i Aust-Agder ønsker å bli en del av Vest-Agder, etter at et flertall i Aust-Agder sa nei til fylkessammenslåing.

Både Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes ønsker nå overgang fra Aust- til Vest-Agder. Det er klart etter at folkeavstemningen om sammenslåing av Agder-fylkene ga et rungende nei i Aust-Agder.

Evje og Hornnes hadde ikke folkeavstemning om fylkesbytte, fordi kommunestyret allerede hadde bestemt at de skal starte forhandlinger om dette, hvis ble nei til sammenslåing. De tre andre kommunene holdt folkeavstemninger, og det ble ja-flertall for bytte i alle tre.

– Vi ønsker å forhandle om bytte av fylke, og så eventuelt ha en folkeavstemning når vi ser resultatet av forhandlingene, sier ordfører Bjørn Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes.

Rungende ja

I Lillesand stemte 80 prosent ja til fylkessammenslåing, og 75 prosent stemte for overgang til Vest-Agder. Ordfører Arne Thomassen (H), som har kjempet for sammenslåing, er fornøyd med resultatet.

– Vi har fått et klart mandat til å søke overgang til Vest-Agder, sier han til Kommunal Rapport.

– Hvis fire av de 15 kommunene i Aust-Agder flytter over til Vest-Agder, mister Aust-Agder 20 prosent av befolkningen. Har dere fått noen signaler om hvordan kommunalministeren stiller seg til saken?

– Det har vi ikke. Men vi regner med at hun er veldig positiv. Folketallet i fylkene er ikke en del av denne debatten. Vi er opptatt av hva folket ønsker, og jeg regner med at hun vil lytte til resultatet og ta hensyn til lokaldemokratiet, sier Thomassen.

– Får ikke bytte

Daglig leder Per Sørensen i «La Aust-Agder leve. Nei til ett Agder» tror ikke de fire kommunene vil komme noen vei med sitt ønske.

– De får jo aldri lov til å bytte fylke. Siden 1890 har vi bare hatt sju kommuner som har gått over til nye fylker. Disse har byttet fordi de har slått seg sammen med kommuner på den andre siden av fylkesgrensa. Kommunene som ønsker å bytte, ønsker ikke kommunesammenslåing, så det kan vi ta helt med ro  sier Sørensen.

– Ordfører Arne Thomassen i Lillesand mener at kommunalministeren må lytte til folkemeningen?

– Han må vel si det, men hvis han satt og behandlet slike søknader, ville han se at han tar feil, sier Sørensen.

Sørensen, som er tidligere leder av Arendal Høyre, er likevel ikke helt imot en endring av fylkesstrukturene.

– Jeg tror tiden er moden etter stortingsvalget i 2013  for en ny forvaltningsreform. Vi må endre på sammensetningen i Stortinget først, der de tre største partiene ønsker en reform. Jeg har tro på at det blir enten store regioner eller to forvaltningsnivåer.

– Da vil Agder-fylkene bli slått sammen?

– Ja, men mange oppgaver vil bli overført til kommunene. Regionene bør ta seg av overordnet planlegging og store prosjekter, for eksempel veibygging som går gjennom flere kommuner.  Jeg tenker meg fire eller fem regioner, der Fylkesmannens oppgaver blir fordelt etter kompetanse,  slik at for eksempel miljøsaker holder til ett sted. Det vil sikre god kompetanse og behandling i hele regionen. Det er håpløst for kommuner å bytte fylke uten en skikkelig reform. Spørsmål som for eksempel nye valgdistrikter og salg av kraftkonsesjoner som fylket har i dag, må løses.

 

Ett Agder

• 67,1 prosent av austegdene stemte «nei» til fylkessammenslåing.

• 30,1 prosent stemte «ja».