Nyheter

Ordfører Inger Monsen (Ap) i Rødøy er optimist. Hun tror at med redusert barnehagebetaling og gratis bolig, vil kommunen lokke til seg flere innbyggere.
Ordfører Inger Monsen (Ap) i Rødøy er optimist. Hun tror at med redusert barnehagebetaling og gratis bolig, vil kommunen lokke til seg flere innbyggere.

Hadde høyest barnehagepris i landet: Slik skal kommunen lokke småbarnsforeldre

Rekordkommune skal lokke innbyggere med halv pris på barnehage og gratis bolig i et år.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen, eller veldig få, har søkt om redusert foreldrebetaling. 

Slik forklarer ordfører Inger Monsen (Ap) årsaken til at prisen for å ha barn i barnehagen i kommunen var den høyeste i landet ved inngangen av året. 

Det er tall fra SSB som viser at kommunen da lå 429 kroner i måneden over landsgjennomsnittet i foreldrebetaling. Det er fire barnehager i Rødøy kommune.

Foreldrebetalingen inkludert friplasser, kostpenger og andre tilleggsutgifter var på 3.323 kroner i januar. Landsgjennomsnittet var på 2.894 kroner.

Men foreldrebetalingsrekorden kommer ikke til å stå.

Halvert pris

Kommunestyret har vedtatt tilflyttings- og rekrutteringsprosjektet «Prøv Rødøy», og for å lokke til seg flere innbyggere, har kommunen blant annet vedtatt halv pris på barnehage.

Tilflyttingsprosjektet skal gå over tre år. I tillegg til halvert barnehagepris, har kommunen satt av fem kommunale leiligheter der nye innbyggere kan bo gratis første året. Det blir stimuleringstilskudd for bygging og kjøp av bolig og kommunalt rentefritt etableringslån for førstegangsetablerere. 

Men tilflytterne må også ha fast jobb.

– Vi har mange ledige jobber innenfor kommunal sektor og også muligheter innenfor privat næringsliv, sier ordføreren.

Kommunestyret i Rødøy skal vedta endelige retningslinjer for tilflytningsprosjektet i mai. Søknadsfrist blir trolig 1. juni.

Ordføreren er optimist.

– Noen har tatt kontakt. Det kan se ut som vi får fylt opp leilighetene.

Redusert makspris

Skulle tilflytterne ha behov for barnehageplass, vil en full plass i Rødøy koste 1.500 kroner i måneden + kostpenger på 536 kroner i perioden 1. mars i år til og med ut 2025. Denne prisen gjelder også for de som allerede bor i Rødøy.

Maksimalprisen for barnehageplass i Norge ble satt ned i to omganger i 2022. Først fra 3.315 kroner til 3.050 i august, deretter til 3.000 kroner fra 1. januar i år.

Dette gir en nominell nedgang på 9,5 prosent fra januar i fjor. De aller fleste barnehager følger satsen, ifølge SSB.

Powered by Labrador CMS