Nyheter

2018 var et toppår for skog- og gressbranner. Her er mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat i ferd med å slukke en skogbrann på Romsås i Oslo.
2018 var et toppår for skog- og gressbranner. Her er mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat i ferd med å slukke en skogbrann på Romsås i Oslo.

Frykter 2023 blir et nytt toppår for skogbrann

Tørkesommeren 2018 var et annus horribilis for skogbranner. Nå er DSB-direktør Johan Marius Ly redd 2023 blir verre.

Publisert Sist oppdatert

Hittil i år har brannvesenet rykket ut på 762 skog- og gressbranner. Og ennå er ikke årets seks første måneder over. Året 2018 er regnet som et kriseår for skog- og gressbranner, med 2.095 branner totalt. På én dag – 13. juli 2018 – ble det registrert 114 skogbranner på ulike steder i Sør-Norge samtidig.

Nå er direktør Johan Marius Ly i avdeling for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) redd 2023 blir verre.

– Det er ennå ganske tidlig i sesongen. Men fortsetter denne utviklingen vi har nå, risikerer vi at vi får et nytt toppår, sier Ly.

Flytter på helikoptre

Mandag veksler skogbrannfareindeksen fra oransje til mørkerødt i store deler av Sør-Norge og Troms og Finnmark. Deler av Østlandet har innført totalforbud mot åpen ild. Ifølge Meteorologisk institutt er det lite nedbør i vente den kommende uka. På knusktørre Østlandet er det ventet at temperaturen vil krype opp mot 30 grader.

– Hvor skal dette ende?

– Det er det samme vi lurer på. Det er bekymringsfullt. Det er høy skogbrannfare over store deler av landet. Vi tilpasser oss og setter inn ekstra beredskap, sier Ly.

Direktør Johan Marius Ly i avdeling for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener det er nødvendig å skaffe seg mer kunnskap og kompetanse for å håndtere store, omfattende skogbranner.

Mandag hadde DSB ett av sine to ukentlige beredskapsmøter. Da besluttet DSB å ha seks brannhelikoptre i beredskap: Ett på Torp/Sandefjord, to på Kjeller/Lillestrøm, ett i Sauda, ett på Værnes/Trondheim og ett i Alta.

– Nå har vi beredskap over nesten hele landet. Vi vil gjøre ny vurdering torsdag. Hvis vi får behov for å sette inn ytterligere beredskap, kan vi avtale det med vår leverandør Helitrans, sier Ly.

Foreslo flere tiltak

Etter brann-sommeren 2018 gjorde DSB en analyse av skogbrannberedskapen i Norge. Konklusjonen var at kommunale brannvesen er rustet for skog- og gressbranner av den størrelsen vi har hatt til nå. Dersom tørrere vær fører til mer omfattende branner, må brannberedskapen rustes opp.

Blant tiltakene analysen tilrådde, var at skogbranner måtte inn i ROS-analyser lokalt og regionalt, at statsforvalteren skulle ha en mer strategisk samordningsfunksjon i tilfelle storbrann, og at det skulle etableres en interkommunal beredskapsorganisasjon med felles ledelse ved store skogbranner.

– En god del av tiltakene nevnt i analysen er gjennomført, og det er prosesser på gang, sier Ly.

Han leder en arbeidsgruppe som siden november i fjor har gått gjennom brann- og redningsområdet på oppdrag fra regjeringen. Gruppas rapport skal offentliggjøres fredag denne uka.

Powered by Labrador CMS