Nyheter
Kommunene forbereder seg på det verste: Dette er bekymringene
Kommunene i Innlandet forbereder seg så godt de kan mot ekstremværet Hans.
– Uværet har ikke begynt skikkelig ennå, og det er vanskelig å si hvor Hans treffer mest. Innlandet er utsatt, og her er geografien forskjellig. Noen kommuner har rasproblematikk og andre har overvannsproblematikk, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund hos Statsforvalteren i Innlandet.
Har ikke satt krisestab
Uværet Hans kommer inn over landet i løpet av mandag, og ifølge prognosene vil nedbørsmengdene mange steder komme opp i mer enn 100 millimeter i døgnet.
Store deler av Sør-Norge er farevarselet justert til rødt nivå, og mest utsatt ser kommunene i Innlandet ut til å bli. Kommunene Nordre- og Søndre-Land er blant områdene hvor Hans kan skape store utfordringer.
– Vårt område er definert som utsatt. Vi har foreløpig ikke satt krisestab, men vi følger utviklingen minutt for minutt og vi har allerede gjennomført en del preventive tiltak, sier kommunedirektør Ola Helstad i Nordre Land.
Er godt forberedt
Nordre Land opplevde i juli store oversvømmelser og jordras etter kraftige regnskyll. Nå må kommunen forberede seg på det kraftigste uværet på 25 år. Kommunen har mange bekker som renner ned i hovedvassdrag, og dette kan føre til overløp som utfordrer både infrastruktur som veier, bruer og kommunikasjon.
– Usikkerheten er hvor været vil treffe og når. Det vil være avgjørende for hvor utfordrende dette vil bli. Vi er godt forberedt og godt trent på dette, sier Helstad.
Kommunen har blant annet gjennomført noen preventive tiltak for å være i forkant av ekstremværet, og for å minimalisere eventuelle utfordringer.
– Vi har sørget for at stikkrenner er etablert og er funksjonelle, og vi har en beredskap på bemanning av gravemaskiner etter hvert som det måtte være nødvendig. Vi har også lagt en plan på å tilby sykehjemsplasser til for hjemmeværende pleietrengende mens Hans herjer.
Frykter forurenset drikkevann
I nabokommunen Søndre Land ble det holdt krisemøte om ekstremværet søndag.
– Det er fortsatt mange på ferie og det var viktig å få en oversikt over hvem som er tilgjengelige. Heldigvis er det mange som er klare til å stille opp ved behov, det synes jeg er sporty, sier ordfører Anne Hagenborg (Ap).
Enn så lenge vet ikke kommunen hvor hardt ekstremværet vil ramme, men den er forberedt på det verste. Særlig bekymret er kommunen for at lokale drikkevannskilder kan bli utsatt for forurensing.
– Vi har mange private brønner i Søndre Land. Vi anbefaler at innbyggerne sikrer seg med drikkevann for de neste døgnene, sier Hagenborg.
Kommunen legger fortløpende ut informasjon om til innbyggerne på kommunens nettsider. Skulle telefon, mobilnett og internett forsvinne, har kommunen mulighet til å kommunisere ut til innbyggerne vi Radio Randsfjord (RR).
– Vi har også sikret oss ekstra gravemaskiner dersom det skulle bli et behov. Selv om vi er forberedt på det verste, håper jeg virkelig at vi slipper å oppleve alvorlige hendelser, sier Hagenborg.
Bekymret for helsetilbud
Mandag formiddag sier ordfører i Østre Toten, Bror Helgestad (Sp), at uværet Hans foreløpig har vært håndterbart. I løpet av natten har det falt 20–25 millimeter regn i kommunen vest for Mjøsa. Værvarselet sier det skal falle ytterligere 100 millimeter nedbør i løpet av mandag og tirsdag.
– Da blir det bløtt, konstaterer Helgestad.
Østre Toten, som har fersk erfaring i krisehåndtering etter datainnbruddet i 2021, er aller mest opptatt av å ivareta dem med behov for helse- og omsorgstjenester. Skulle uværet gjøre det umulig å gi slike tjenester, har kommunen planer for å flytte brukerne til Labo bo- og servicesenter ved bruk av egne ansatte og frivillige.
– Vi har satt inn noen flere på helse, så det kan være flere ansatte hvis det er dårlig framkommelighet. Vi har også stengt dagsenteret til og med onsdag, for å få minst mulig trafikk, sier Helgestad.
Østre Toten har også opprettet en egen vakttelefon der innbyggere kan ringe mens Hans er i aksjon. Kommuneledelsen og ordfører har hatt møter, uten at de formelt har satt krisestab.
– Enn så lenge går det greit. Det har ikke begynt å regne ordentlig ennå, sier Helgestad.
Informerer innbyggerne
Også øst for Mjøsa forbereder kommunene seg på det verste. Ringsaker kommune har satt begrenset krisestab.
– Vi følger situasjonen tett og er i beredskap, sier kommunedirektør Jørn Strand.
Han forteller at kommunens mannskap allerede søndag var ute for å sjekke sluk og avløp.
Ifølge Strand er det viktig å informere innbyggerne på en ordentlig måte. Skulle telefon, mobilnett og internett forsvinne, vil kommunen informere innbyggerne på flere angitte plasser i kommunen.
Bedre enn fryktet
Søndag varslet meteorologene at Elverum risikerte å få 100 millimeter nedbør på ett døgn. Mandag formiddag kan beredskapsleder og assisterende kommunedirektør Aasmund Hagen trekke et lettelsens sukk. I løpet av natten hadde det bare falt 20 millimeter regn.
– Akkurat nå kan det virke som om været går verst ut over dem vest for oss. Slik det ser ut nå, er det håndterbart for oss. Vi har bedt folk rense takrenner og være oppmerksomme. Vi får ikke gjort så mye mer, sier Hagen.
Han sier at kommunen ikke har satt inn flere folk på jobb.
– Vi vet ikke hvordan Glomma vil oppføre seg. Vi har lettdrenert jord, og tåler regn ganske godt, sier Hagen.