Nyheter

Kommunedirektør Andreas Chr. Nørve er godt fornøyd med IT-sikkerheten i egen kommune. Vanylven jobber nå med en digitaliseringsstrategi, der også IT-sikkerhet inngår.
Kommunedirektør Andreas Chr. Nørve er godt fornøyd med IT-sikkerheten i egen kommune. Vanylven jobber nå med en digitaliseringsstrategi, der også IT-sikkerhet inngår.

Mer enn 9 av 10 har bedret IT-sikkerheten siste år

94 prosent av kommunene har gjort tiltak for å bedre IT-sikkerheten det siste året.Fem effektive tiltak mot dataangrepKommunedirektørundersøkelsen 2023

Publisert Sist oppdatert

17 prosent av kommunedirektørene vurderer nå IT-sikkerheten i egen kommune som «meget god», viser svarene de har gitt i Kommunal Rapports kommunedirektørundersøkelse. Legger vi også til dem som vurderer IT-sikkerheten som «god», holder 74 prosent av topplederne tommelen opp for IT-sikkerheten i egen kommune.

Kommunedirektør Andreas Chr. Nørve i Vanylven mener IT-sikkerheten i kommunen er meget god.

– Vi er med i et interkommunalt samarbeid med sju kommuner i Søre Sunnmøre IKT. I fjor hadde KPMG en gjennomgang av sikkerheten, som konkluderte med at IKT-organisasjonen har god kontroll, sier Nørve.

Bedre og bedre år for år

Andelen toppledere som er meget fornøyd eller fornøyd med IT-sikkerheten i egen kommune har økt betraktelig fra 2022. Da ga 4 prosent full skår til IT-sikkerheten, mens 37 prosent mente IT-sikkerheten var god.

Samtidig svarer 94 prosent av kommunedirektørene at kommunen har utført tiltak for å øke IT-sikkerheten det siste året. Det vanligste er innføring av tofaktorautentisering, stresstester og opplæring av ansatte, men også:

  • Oppgradering av utstyr og brannmur
  • Overvåking og respons 24/7
  • Endrede krav til passord
  • Ekstern gjennomgang av sikkerheten
  • Restriksjoner på bruk av apper

Ser to utfordringer

Nørve sier at han som toppleder må stole på at de som har ansvar for IT-sikkerheten gjør det de skal. Som å oppdatere programvare hver gang nye sikkerhetshull blir kjent. Der sier han at Søre Sunnmøre IKT har gjort en solid jobb.

– Søre Sunnmøre IKT tar ikke mye risiko. Det tror jeg vi kan være glade for, sier Nørve.

KPMGs gjennomgang pekte på to sikkerhetsutfordringer: Ansatte som ønsker å installere egen programvare på kommunens datamaskiner. Og håndholdte mobiltelefoner med e-postprogrammer.

– Der må vi legge om, slik at vi går over til å lese e-post via app. Da risikerer vi ikke at opplysninger kommer på avveie i tilfelle noen skulle miste mobiltelefonen sin, sier Nørve.

Ved nyttår skal Vanylven ut av IKT-samarbeidet av økonomiske årsaker. Kommunen har jobbet for å finne andre løsninger. De jobber også med en digitaliseringsstrategi, der datasikkerhet inngår som ett av flere tema. 

Fem effektive tiltak mot dataangrep

NSM har i flere tiår utviklet sikkerhetstiltak for beskyttelse av IKT-systemer. Ut fra disse erfaringene ser de at virksomheter kan stanse de fleste dataangrep med følgende tiltak:

  • Installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig, og mest mulig automatisk. 
  • Ikke tildel administrator-rettigheter til sluttbrukere.
  • Ikke tillat bruk av svake passord, og bruk multifaktorautentisering der det er mulig.
  • Fas ut eldre IKT-produkter.
  • Tillat kun programvare som er godkjent av virksomheten eller enhetsleverandøren.

Fire av ti utsatt for angrep

Seks av ti kommunedirektører svarer i undersøkelsen at deres kommune ikke har blitt utsatt for dataangrep det siste året. Blant dem som har opplevd angrep, er phishing mest vanlig (21 prosent), fulgt av innbrudd (5 prosent) og løsepengevirus (2,5 prosent).

Ingen av topplederne rapporterer at kommunen deres har opplevd et tjenestenektangrep (DDoS-angrep), slik som forårsaket problemer for politiet og PST i forrige uke.

«Det er mange hundre tusen forsøk på dataangrep mot kommunen kvar dag, men desse vert slått ned. Har ikkje vore utsett for angrep som har fått alvorlege konsekvensar», skriver en kommunedirektør.

Kommunedirektørundersøkelsen 2023

Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.

Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema.

I år ble skjemaet sendt ut i juni.

140 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

Powered by Labrador CMS