Nyheter

I 2018 ble store deler av anfallsanlegget til Norsk Gjenvinning ødelagt av brann.
I 2018 ble store deler av anfallsanlegget til Norsk Gjenvinning ødelagt av brann.

Over 200 branner på norske avfallsanlegg

Siden 2016 har det skjedd over 200 branner på norske avfallsanlegg. I oktober sjekkes sikkerheten i en landsomfattende tilsynsaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for tilsynsaksjonen er et betydelig antall branner og branntilløp i avfallsanlegg de siste årene. De fleste gjenvinnings- og avfallsanlegg i landet er kommunalt eide.

Siden 2016 er det altså blitt registrert over 200 branner. Og det har vært branner i samtlige av landets fylker. Det antas at det i tillegg har vært en rekke branntilløp, som ikke vises i statistikkene.

«Noen av brannene har vært svært alvorlig og er blitt fulgt opp med reaksjoner fra myndighetene», skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på sine nettsider.

Tabellen viser at det har oppstått branner i avfallsanlegg i alle landets fylker de fem siste årene.
Tabellen viser at det har oppstått branner i avfallsanlegg i alle landets fylker de fem siste årene.

DSB og Miljødirektoratet er derfor gått sammen om å sjekke brannsikkerheten på norske avfallsanlegg og se hvordan de begrenser miljøskadene når ulykken først er ute. Fra månedsskiftet av blir det gjennomført tilsyn i samtlige fylker.

Det er Fylkesmannen og lokalt brann- og redningsvesen som skal saumfare anleggene.

Antall branner skal ned

Hovedmålet med tilsynsrunden er altså å redusere branner og miljøpåvirkningen av branner i avfallsanlegg. Det kontrolleres derfor at avfalls- og gjenvinningsanleggene jobber forsvarlig med forebyggende arbeid for å hindre brann, og med å redusere miljøpåvirkningen dersom en brann først oppstår.

– Skal avfallsanleggene klare å hindre brann, er det nødvendig å vite hvorfor den oppstår. Det er avgjørende med gode risikoanalyser. Kontroll av det forebyggende arbeidet blir derfor sentralt i tilsynsaksjonen, understreker direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Fare for miljøet

Å slokke branner i avfallsanlegg, kan være svært krevende og i noen tilfeller ta mange dager. Resultatet kan bli utslipp av giftig røyk. Dessuten kan utslipp av brannskum og slokkevann forurense miljøet i nærheten av avfallsanlegget, påpeker Miljødirektoratet på sine hjemsider.

Branner på avfallsanlegg kan av og til sette liv i fare, mens de alltid påvirker miljøet og raskt kan forårsake store skader. Bildet er fra Norsk Gjenvinnings avfallsanlegg i Oslo som brant i 2018.

Avfallsanleggene er svært forskjellige, særlig med tanke på hva slags typer og hvilke mengder avfall de tar imot, hvordan avfallet lagres og behandles.

Risikoen for brann vil derfor variere fra anlegg til anlegg. Beliggenhet, for eksempel nærhet til bebyggelse, boliger og industri, til sårbar natur, vann og jordbruksområder, er også avgjørende for hvor stor skade en brann kan gjøre, poengterer direktoratene.

Resultatene ventet i mars

Fylkesmannen og brann- og redningsvesenet velger selv ut hvilke anlegg de skal kontrollere i denne aksjonen, basert på lokal kunnskap og risikovurdering. Resultatene skal være klare i mars neste år og bli fulgt opp av tilsynsmyndighetene – altså om det er behov for regelendringer eller andre tiltak.

Powered by Labrador CMS