Nyheter
Staten skal ta større andel av regningen for flomsikring
Kommunene skal få slippe å blakke seg på flom- og skredsikring. Regjeringen foreslår at kommunenes andel av finansieringen for ordinære tiltak skal halveres, fra 20 til 10 prosent.
Det var et av de viktigste tiltakene som energiminister Terje Aasland (Ap) og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) la fram fredag i sin stortingsmelding om flom- og skredforebygging.
– Styrket forebygging vil kunne spare samfunnet for store kostnader. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir bistand til kommunene i dette viktige arbeidet. For å lette byrden for kommunene vil den kommunale finansieringsandelen for sikring bli redusert fra 20 til 10 prosent, sier Aasland i en pressemelding.
Gjerdrum og Hans
Han peker også på vassdragsregulering og vannmagasin som et virkemiddel med betydelig flomdempende effekt, som kan bidra til å redusere skadene i flomsituasjoner. Aasland sier dette hadde tydelig effekt under ekstremværet Hans.
Kommunalministeren legger på sin side mest vekt på samordningen mellom kommuner og staten.
– Mye av det viktigste beredskapsarbeidet blir gjort lokalt, og derfor skal vi sørge for bedre planverktøy slik at kommunene kan gjøre gode beredskapsvurderinger i planleggingen sin, sier Sande.
Aasland peker under pressekonferansen om stortingsmeldingen på både Gjerdrumskredet i 2020, som krevde ti menneskeliv, samt ekstremværet Hans sommeren 2023 som bakteppe.
Mange tiltak
Blant de andre tiltakene regjeringen foreslår å få på plass er:
- Et samlet nasjonalt risikobilde for systematisk håndtering av flom- og skredrisiko
- Bedre arealplanlegging
- Videreutvikle varslingstjenester for flom og skred
- Legge mer vekt på flomdemping i behandling av konsesjonssøknader om ny vannkraft
- Bedre kunnskapsgrunnlaget om avrenning i urbane områder, samt vurdere eget gebyr for overvann
(©NTB)