Bernt Svarer
  • Jan Fridthjof Bernt er professor emeritus ved Universitetet i Bergen.
  • Han har utgitt en rekke bøker innen blant annet forvaltningsrett og kommunalrett.
  • Han ledet det offentlige utvalget som ledet fram til en kraftig fornying av kommuneloven i 1992.
  • Bernt har også stor kunnskap om blant annet offentlighetsloven og forvaltningsloven.
  • Spalten publiseres ukentlig på Kommunal-Rapport.no. Spørsmål kan sendes til redaksjon@kommunal-rapport.no.

BerntFoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bernt svarer: Hva skjer når grunnlaget for permisjonen blir borte?

Hva skjer når grunnlaget for en permisjon fra et politisk verv faller bort? Kan politikeren bare gjeninntre i posisjonen igjen?

SPØRSMÅL: Vi har en folkevalgt som var fast medlem i fylkestinget og et hovedutvalg. Vedkommende søkte permisjon etter kommunelovens § 15 pga. studier i utlandet. Søknaden ble innvilget fram til juni 2018, og to nye personer ble utpekt til å dekke hans verv i permisjonstiden. Vedkommende ønsker seg nå tilbake i vervene siden studiene i utlandet ble avsluttet, og viser til at han ikke har grunnlag for permisjon lenger.

Etter min vurdering har han både rett og plikt til å utøve sine folkevalgte verv etter kommunelovens § 40, og at han derfor skal tilbake til sine verv når vilkårene for å ha permisjon ikke lenger er tilstede. Jeg tenker også at det heller ikke er nødvendig at fylkestinget fatter et vedtak om at det er greit å komme tilbake før permisjonstiden er utløpt. Fritaket har ikke medført at andre måtte søke permisjon fra sine verv eller taper en fast inntekt. Vervene gir møtegodtgjørelse pr møte.