Bernt Svarer
  • Jan Fridthjof Bernt er professor emeritus ved Universitetet i Bergen.
  • Han har utgitt en rekke bøker innen blant annet forvaltningsrett og kommunalrett.
  • Han ledet det offentlige utvalget som ledet fram til en kraftig fornying av kommuneloven i 1992.
  • Bernt har også stor kunnskap om blant annet offentlighetsloven og forvaltningsloven.
  • Spalten publiseres ukentlig på Kommunal-Rapport.no. Spørsmål kan sendes til redaksjon@kommunal-rapport.no.

BerntFoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan sammenslåingskommuner selge verdiene sine?

Vedtak om nye tiltak i sammenslåingskommuner bør legges fram for fellesnemnda til uttalelse, mener professor Jan Fridthjof Bernt.

SPØRSMÅL: Hvis en kommune eller fylkeskommune ønsker å gi bort eller selge verdier før sammenslåingen til nyttår, kan de gjøre det helt uten videre og uten å drøfte spørsmålet med sine kommende ektemaker?

SVAR: Ved sammenslåing av kommuner eller fylkeskommuner oppnevnes en fellesnemnd som skal fungere fram til sammenslåing har trådt i kraft. Denne fellesnemnda har imidlertid ikke noen generell vedtaksmyndighet i saker vedrørende den enkelte kommune eller fylkeskommune, den skal bare «samordne og ta seg av førebuinga av samanslåinga» (inndelingslova § 26, første setning). Den skal blant annet «ta hand om det førebuande arbeidet med økonomiplanen og med budsjettet for det første driftsåret etter at samanslåinga … er sett i verk». Men selve budsjett- og økonomiplanvedtaket for første driftsår for den sammenslåtte kommunen eller fylkeskommunen skal vedtas av det nyvalgte kommunestyret eller fylkestinget på grunnlag av innstilling fra formannskap eller fylkesutvalg.