Nyheter
Nybygd tretoppvei lokket 40.000 besøkende
De høye strømprisene i vinter gjorde byggingen av Tretoppvegen mulig. – Det er et fantastisk eventyr, sier konstituert avdelingsleder for kultur i Fyresdal, Hilde Martini Momrak.
Tretoppvegen snor seg 1 kilometer mellom trærne i skogkommunen Fyresdal. Den er laget av tre og stålwire og ender 16 meter over bakken. Plankeveien er universelt utformet, 2 meter bred og er reist på 228 stolpepar.
Siden åpningen av veien i begynnelsen av juni, har 40.000 besøkende gått veien.
– Det er et fantastisk eventyr, sier konstituert avdelingsleder for kultur Hilde Martini Momrak.
Idé etter aktivitetspark
Ideen til Tretoppvegen oppsto etter mye positiv respons på en aktivitetspark med blant annet gapahuker, utekjøkken og universelt utformete bruer som sto ferdig i Fyresdal sentrum i 2017, i følge Momrak.
Hamaren aktivitetspark har mottatt flere designpriser og pris for universell utforming.
– Den fikk så utrolig god mottakelse, så da tenkte vi: Javel, det var da fint – kanskje skal vi gjøre noe mer, sier Momrak.
Kommunen søkte og fikk 4 millioner kroner fra Kulturdepartementet gjennom tilskuddsordningen «Nyskapende aktivitetsarenaer» og 2 millioner fra Sparebankstiftelsen. Selv spyttet den inn 2 millioner for å få veien på plass.
– Men så ble det høyere trelastpriser og så kom krigen i Ukraina, forteller Momrak.
Høyspentmaster
Prosjektet hang i en tynn tråd lenge helt til en lokal byggmester kom opp med en idé. Hva med å bruke høyspentmaster? Opprinnelig skulle stolpene være av langt dyrere limtre. Høyspentmastene er impregnert i kobbersalt og skal kunne stå i bakken i 80 år.
Men selv med høyspentmaster, ble veien dyrere enn beregnet.
Det ble økte kraftinntekter til kommunen på grunn av vinterens høye strømpriser som ble redningen. Kommunen la 5 ekstra millioner på bordet til tretoppprosjektet, i følge Momrak.
Lokale sponsorer bidro med 800.000 kroner.
Tretoppvegen er kåret til Visit Norways heftigste reisenyhet i år.
– I juli hadde vi et besøk på i snitt 880 personer per dag, sier Momrak.