Solspeilet i Rjukan lyste opp en plett av torget i noen år. Så ble det mørkt. Nå lover kommunen at det igjen blir lyst i mørketida – og at lyset kan styres mot flere punkt enn før.

Solspeilet i Rjukan lyste opp en plett av torget i noen år. Så ble det mørkt. Nå lover kommunen at det igjen blir lyst i mørketida – og at lyset kan styres mot flere punkt enn før. 

Foto: Erik Johansen, NTB

Punger ut 3 mill. for reparasjon av turistattraksjon

Nye deler til solspeilet i Rjukan er fraktet 450 meter opp fjellsida på truger. Etter tre år i mørke, skal speilet fungere nå, lover kommunen, men vil ikke si når ny teknologi blir satt i drift.

Solspeilet i Rjukan kom på plass i 2013. Turister fra fjern og nær valfartet noen år til byen for med selvsyn se sola reflektere lys fra speilet i fjellsida ned på torget. 

Noe slikt var det ingen som hadde sett før.

Men i 2021 ble det mørkt og turistene måtte dra skuffet hjem.

– Solspeilprosjektet har vært morsomt på mange måter. Mange lurte på om en slik idé ville fungere. Men etter hvert ble det oppslutning om tiltaket, som kostet 5 millioner kroner, sa ordfører Kathrine Haatvedt til Kommunal Rapport i høst. 

Hun håpet speilet snart skulle fungere igjen.

Men vinteren har snart gått.

Tok tid

Nå ser det ut som det igjen lysner for solspeilet. Snart. Ny motor, ny mekanikk og ny teknologi er testet. Leverandører og kommunens folk har vasset på truger opp 450 meter med de nye delene i ryggsekker. Reparasjon og nye deler har kostet 3 millioner kroner.

– Men må det ta tre år å reparere et speil?

– Dette er et etterlengtet prosjekt. Vi er veldig fornøyd med å få det på plass, sier kommunalsjef Olav Lahus i Tinn.

Han forklarer at siden det ikke er mange steder i verden med lignende prosjekt, så er teknologien spesiallaget for Rjukan-speilet.

– Alt er skiftet ut – derfor tok det så lang tid.

– Hva har dere lært av dette?

– At du trenger stabil strøm og fiber til styring. Vi må gjøre det bedre neste gang, sier kommunedirektør Terje Kili.

Han forteller at den nye solstrålen kan styres hvor de ønsker det, om det nå er på skøytebanen eller på Sam Eyde-statuen.

Ingen dato

Det var ingeniøren Eyde som i 1913 lanserte ideen om å bringe sola ned til folket vinterstid. 

– Nå har dere testet og funnet ut at speilet fungerer. Men når skal det igjen lyse over Rjukan?

Verken Kili eller Lahus ønsker å kaste ut en dato.

– Men all ære for folkene som har gjort dette mulig, sier Kili.