Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hva direktøren overser i KO-saken

Jeg er glad for at KS-direktør Tom Veierød har valgt å delta i debatten om hvem som taler sant i KO-saken. I sitt innlegg mot redaktøren i Kommunal Rapport tar han selv utgangspunkt i forhandlingsmandatet til KS. her heter det bla:


- KO må gjøres vesentlig mer resultatorientert


- KO må satse på en mer kostnadseffektiv organisering og drift


Dette er formuleringer direktøren har lagt fram for sitt nye styre i møte 14. november 1996.


I klartekst inneholder formuleringene følgende budskap:


- KOs arbeid gjennom de siste fire årene har ikke vært resultatorientert - KOs drift og organisering har ikke vært kostnadseffektiv Det direktøren overser i denne saken er at de nevnte formuleringene er tilnærmet identiske med den som ble lagt fram ved omorganiseringen av KO i 1993. Den gang var de sanne. Og av den grunn ble KO omorganisert etter følgende prinsipper: Slanking av sentrale ledd, desentralisering og delegering av ansvar til fylkeskontorene.


Dette har ført til en betydelig aktivitetsøkning i fylkene, f.eks. i Rogaland:


Omsetningen økte fra 2,3 mill. kr. i 1993 til 6,1 mill. kr. i 1996, overskuddet på driften i 1996 var 800.000 kroner. I 1996 hadde vi ansvaret for over 100 ulike kurs og konferanser med til sammen 2.100 deltakere. Beregninger viser at kommunesektoren får langt mer tilbake enn det de betaler i kontingent,. I perioden har antall ansatte i KO Rogaland økt fra en og en kvart stilling i 1993 til en og en halv stilling i 1996. Rogaland er ikke i noen særstilling. Tall fra andre fylker er bedre.


Når en skal vurdere en virksomhets framtid og eksistensberettigelse er det vanlig å ta utgangspunkt i årsrapport og regnskapstall. I den saksutredningen direktøren la framfor sitt styre 14. november, finnes det ikke en eneste vurdering av eller henvisning til regnskapstall eller rapporter avgitt av KO i driftsperioden 1993 - 1996.


At den politiske ledelse nå legger sine ansikter i sørgmodige folder og beklager det hele, er forståelig. At de likevel blir mistenkt for å tale usant, er desverre ikke til å unngå.


Arne B. Larsen, opplæringsleder i KO under avvikling


«I klartekst betyr det at KO ikke har vært resultatorientert og kostnadseffektiv de siste 4 årene».

Skrevet av: Kommunal Rapport