Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Riktig retning

Mens man først og fremst har vært opptatt av skattefordelingen i forslaget fra Rattsø 2, inneholder innstillingen også andre momenter som er vel verd en omtale. Ikke minst med tanke på utviklingen av lokalt selvstyre.


KS lanserte for en tid tilbake et forhandlings- og samarbeidsinstitutt i forbindelse med fastsetting av overføringene fra stat til kommune. Det ble noe lunkent mottatt i Stortinget. Ikke minst av kommunalkomiteens formann, Roger Gudmundseth, som var redd Stortinget kunne bli gjort til et sandpåstrøingsorgan hvis kommunene skulle forhandle direkte med staten.


Rattsøutvalget har tatt opp hansken. Utvalget velger å ta et mellomsteg som de kaller «en prosedyre for samråd mellom kommunesektoren og staten for å sikre klare ansvarsforhold og god arbeidsdeling mellom nivåene». Men det endelige mål er klart når det videre heter: «I første omgang må samrådningen sikre informasjonsutvikling og felles forståelse. På lengre sikt kan et samrådningsorgan utvikle mer forpliktelse for begge parter.»


Kommunal Rapport har tidligere stilt seg positiv til opprettelse av et slik institutt - vel og merke hvis det får reell innflytelse. Derfor er det viktig at alle er enig om det mål som Rattsø-innstillingen skisserer: Kommunesektorens reelle innflytelse på egen økonomisk situasjon.


Vi tror man har nok informasjon og samråding i dag. Stortingets behandling av Rattsøutvalgets innstilling på dette punkt bør derfor munne ut i en klar timeplan for utvikling i retning av forhandlingsinstituttet.


Det ville være et riktig og inspirerende skritt på veien mot økt kommunalt selvstyre.


Julenissen
Kommunalminister Kjell Opseth har meldt seg på banen med tilbud om gratis utredning av virkning av eventuelle kommunesammenslåinger. Vanligvis deler julenisser ut gaver uten baktanke. Gjelder det også kommunalministre?

Skrevet av: Kommunal Rapport