I kommende periode får vi trolig 115 kvinnelige ordførere. Én av dem er Ann Sire Fjerdingstad (H) i Øvre Eiker, som har hatt vervet siden 2009. Arkivfoto: Ivan Tostrup
I kommende periode får vi trolig 115 kvinnelige ordførere. Én av dem er Ann Sire Fjerdingstad (H) i Øvre Eiker, som har hatt vervet siden 2009. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Alvorlig få kvinner

En skam for det politiske Norge og en utfordring for demokratiet. Det er likestillingsombud Sunniva Ørstaviks klare dom over at vi også etter årets valg får skuffende få kvinner i ordførerposisjon. Vi deler bekymringen; det er alvorlig få kvinner på topp i kommunepolitikken. Over 70 prosent av ordførerne er fortsatt menn, som vi skriver i denne avisa.

Halvparten av innbyggerne i Kommune-Norge er kvinner. Like stor andel burde vært representert i lokalpolitikken, som bør angå begge kjønn i like stor grad. Ifølge en opptelling NRK har gjort, ligger den totale kvinneandelen lokalpolitikere fremdeles bare på 38 prosent, slik den har gjort etter de to siste kommunevalgene.

Mangfold krever stadig fokus. Hvis vi ikke har søkelys på bred representasjon gjennom så vel rekrutteringsprosesser som valg og forhandlinger om posisjoner etterpå, viser erfaringen at balansen forblir skjev. Da mister vi muligheter en større bredde kunne gitt oss.

Vi trenger nye synsvinkler, som utfordrer etablerte tankesett. Det bør både kvinner og menn bidra til at vi kan få. Mens vi venter på neste mulighet til å bidra via stemmeseddelen, gjelder det å slippe til dem som skiller seg ut fra den store hop i kommunestyrene. Fra dem kan det komme minst like mye interessant som fra dem vi har gitt innflytelse i mange, mange år.

Selv om det ser ut til å bli en betydelig økning i kvinnelige ordførere sammenliknet med forrige valg, er det altfor langt igjen til likestilling. Mange kommuner har aldri hatt en kvinne som ordfører! Samtidig viste en spørring Kommunal Rapport gjorde før valget at viljen til gjenvalg var minst like stor hos kvinnelige som mannlige ordførere.

Flere kvinner med makt som ordførere krever selvfølgelig at kvinner stiller til valg, og ser verdien av ikke å la seg bli forhandlet vekk når posisjonene fordeles. Her er det en viktig tilretteleggings- og støttejobb å gjøre både i partiene og fra KS sin side. Kommunenes organisasjon har i sin langtidsstrategi nedfelt at de skal «øke innsatsen for mer lik rekruttering av begge kjønn.» Det bør gjelde politikk i like stor grad som administrasjon.

Gjeninnføring av stryking på valglistene kan også balansere personstemmer menn i stor grad får. Det handler om et bedre lokaldemokrati.