Å la være å stemme er også legitimt i et demokrati. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Å la være å stemme er også legitimt i et demokrati. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Er felles valgdag løsningen?

Årets valgdeltakelse ble den laveste siden 2003. Bare 59,9 prosent stemte i kommunevalget og 55,8 prosent i fylkestingsvalget. Tilbakegang er en trend. Men er det en alvorlig diagnose? Bør vi legge om til felles valgdag?

Lokalvalget i 2011 var et spesielt valg. Etter terrorhandlingene dette året, endte valgdeltakelsen på 64,5 prosent.

Folk stemmer i større grad hvis de opplever at det er viktig, som ved stortingsvalg. Årets folkeavstemning i Vear krets, som vil knytte seg til Tønsberg framfor Sandefjord, fikk også høy deltakelse (72,9). Tydelige alternativ trekker flere til stemmeurnene, som vi for eksempel så i Oslo ved årets valg, der valgdeltakelsen er oppe i anstendige 63 prosent.

Slik er det langt ifra overalt i landet. KS-leder Gunn Marit Helgesen er blant dem som er bekymret for hvordan valgdeltakelsen utvikler seg. I forrige ukes avis sier hun at det kanskje kan være et tema for KS' landsting om kommune- og fylkestingsvalget bør gå av stabelen samme dag som stortingsvalget. Det vil etter all sannsynlighet gi høyere deltakelse, slik de opplever i Sverige.

Klart det kan være fint. Du var kanskje også blant dem som delte begivenheten på Facebook idet du kom ut av valglokalet. Mange gjorde det, slik vi gjerne gjør når vi har gjort eller opplevd noe positivt. Mange ønsket samtidig godt valg! Men flere enn før ble altså sittende hjemme.

Å la være å stemme er også legitimt i et demokrati. Høy valgdeltakelse er ikke et mål i seg selv. Representativ deltakelse er imidlertid vesentlig. Det er en alvorlig utfordring for demokratiet hvis store grupper ikke stemmer og valgdeltakelsen blir veldig lav. Vi er heldigvis ikke der.

Det blir interessant å høre hvordan forskerne vil si at årets forsøk med husk-valget-brev og sms-er fra myndighetene til utvalgte grupper har virket. Enkeltkommuner har også kjørt egne tiltak. Det aller viktigste er uansett å skape ekte engasjement for politikken.

Vi mener forholdene ligger bedre til rette for et aktivt lokaldemokrati med eget kommune- og fylkestingsvalg – med klare og lokale saker, som virkelig betyr noe for innbyggerne, som de kjenner at de vil påvirke.