Debatt

Ideelle organisasjoner i rusomsorgen representerer et svært nyttig supplement til de tilbudene som det offentlige selv driver, skriver Erik Kjeldstadli og Erling Kindberg.
Ideelle organisasjoner i rusomsorgen representerer et svært nyttig supplement til de tilbudene som det offentlige selv driver, skriver Erik Kjeldstadli og Erling Kindberg.

Gi ideell sektor forutsigbare og likeverdige rammer!

Alle vil være tjent med at kommunene inviterer ideell sektor inn i planlegging, drift og utvikling av rusomsorg på likeverdige rammevilkår.

Publisert Sist oppdatert

Kommuner og helseforetak har ansvar for å gi mennesker med rusutfordringer nødvendige tilbud. Men et offentlig ansvar betyr ikke å gjøre alt selv. Ideell sektor bidrar med varierte tilbud som gir et verdifullt mangfold til brukere i rusomsorgen.

Ideelle organisasjoner opplever ofte lite forutsigbarhet, og at en tas for gitt.

Vi har som tidligere ansatte i Bærum kommune og nå som styremedlemmer i Frelsesarmeens rusomsorg, blitt godt kjent med Frelsesarmeens tilbud innen rusomsorgen.

Frelsesarmeens rusomsorg bidra til en bredt sammensatt tiltakskjede: Lavterskel- og gatenære tilbud, arbeid og aktivitet, meningsfylt fritid og behandlingstilbud og gatehospital.

Tilbudene, som følger nasjonale faglige retningslinjer og standarder, har god kvalitet som utfyller, supplerer og fornyer tilbud i rusomsorgen.

Ideelle organisasjoner i rusomsorgen representerer et svært nyttig supplement til de tilbudene som det offentlige selv driver. De evner ofte å fange opp personer som offentlige tiltak ikke i samme grad når fram til.

Flere av tiltakene Frelsesarmeen driver, for eksempel værestedene, feltpleien og gatehospitalene, er gode eksempler. Vi ser også vilje til å prøve ut nye og mer fleksible løsninger. Tiltakene i regi av ideell sektor bidrar til en mer mangfoldig og treffsikker tiltakskjede.

Samarbeidet lokalt varierer mye. Noen steder har godt etablert samarbeid, andre steder mer tilfeldig eller fraværende. Noen liker best at tilbudene gis av kommunene selv.

Ideelle organisasjoner opplever ofte lite forutsigbarhet, og at en tas for gitt.

Anskaffelse og tilskuddsordninger er nødvendig regelverk, men gir ideell sektor mindre forutsigbarhet enn det offentlige. Tilskudd som deles ut årlig etter søknad, er ofte uten lønn- og priskompensasjon. Resultat er kortsiktighet og reell nedskjæring år for år. Det er vanskelig for ideell sektor å investere i for eksempel boliger når avtaler om oppfølging avhenger av årlige tilskudd.

Vi tror alle vil være tjent med tydeligere og mer langsiktig samarbeid som inviterer ideell sektor inn i planlegging, drift og utvikling av en rusomsorg på likeverdige rammevilkår.

Det bør være rammebetingelser hvor kommunale og ideelle får samme økonomiske rammer, og hvor ideelle er en del av rusplanene kommunene utarbeider. Kommunale og ideelle tiltak bør også ha samme krav og kontraktsoppfølging for å sikre leveransene.

Vår erfaring nå er fra rusomsorgen, men vi tror det er mange fellestrekk med andre områder hvor kommunene har ansvar for et samlet tjenestetilbud. Det er behov for tilsvarende rammevilkår som sikrer det gode samarbeidet.

KS har en sentral rolle i kommunesektoren. Vi tror det er behov for at kommunene inviterer til en bred gjennomgang av samarbeidet som skjer mellom offentlige aktører og de ideelle organisasjonene, med sikte på omforente retningslinjer for framtidig samarbeid.

KS er i posisjon for å ta et slik initiativ.

Vi vil oppfordre kommunene til egensjekk av samarbeidet med ideell sektor innen rusomsorgen:

  • Ha målsetting om et samlet tilbud som har en god blanding av kommunale, ideelle og private tilbud.
  • God oversikt av samarbeidspartnere i ideell sektor og deres tilbud.
  • Årlig statusoppsummering og erfaringsutveksling.
  • Sikre forutsigbare tilskuddsordninger med rammer som pris- og lønnskompensasjon, på linje med kommunens egne tiltak.
  • Likeverdig oppfølging av alle tilbud i rusomsorgen – samme krav til kommunale, ideelle og private leverandører.
  • Klare rutiner for dialog- og samarbeidsmøter.
  • Invitere ideelle organisasjoner til planlegging og utvikling av rusomsorgens tilbud. Vektlegge variasjon og nyskaping.
  • Vurdere og utvikle avtaler som anerkjenner og inviterer ideelle organisasjoner til samarbeid på likeverdige vilkår.
Powered by Labrador CMS