Debatt

Kristiansunds visjon fanger noe universelt, noe som kan anvendes i livets mange aspekter, mener stabsleder Eirik Leren i Lørenskog kommune.
Kristiansunds visjon fanger noe universelt, noe som kan anvendes i livets mange aspekter, mener stabsleder Eirik Leren i Lørenskog kommune.

Kristiansunds visjon har fått meg til å revurdere holdningen til kommunale visjoner

Kommunale visjoner kan virke overfladiske, men når de er godt formulert og gir gjenklang, kan de bli kraftfulle symboler.

Publisert Sist oppdatert

I ferien har jeg funnet veien hjem til min barndomsby Kristiansund. Her, omgitt av minner og velkjente omgivelser, har jeg hatt tid til å reflektere over både det nære og det fjerne. En spesiell tanke som har slått meg under oppholdet, er kommunale visjoner.

Neste gang du møter en kommunal visjon, bruk et øyeblikk til å reflektere over hva den egentlig sier.

Disse korte, men ofte ambisiøse utsagnene skal fange essensen av en kommune og dens framtidsdrømmer. Mange av dem kan fremstå som platte og intetsigende, men Kristiansund kommunes «I medvind uansett vær» synes jeg klinger godt.

Visjoner kan virke overfladiske, laget for å imponere i et politisk dokument eller på en nettside. Men når de er godt formulert og gir gjenklang hos dem som lever og arbeider i kommunen, kan de bli kraftfulle symboler. Kristiansunds visjon er et godt eksempel på dette. 

Å ha medvind uansett vær er ikke bare en optimistisk frase, men er også en dypt forankret refleksjon av byens historie og ånd. Den sier noe om motstandsdyktighet, om å stå sterk og holde ut selv når stormene raser.

Denne visjonen fanger også noe universelt, noe som kan anvendes i livets mange aspekter. Den minner oss om at uansett hvilke utfordringer vi møter, enten de er personlige, profesjonelle eller samfunnsmessige, kan vi velge å se motgang som en del av reisen mot bedre tider. Det er en oppfordring til å finne styrke og håp, selv når ting ser som mørkest ut.

Mitt forhold til kommunale visjoner har tidligere vært preget av en viss skepsis. Ofte har jeg sett dem som tomme ord, uten reell innvirkning på folks liv eller samfunnets utvikling. Men Kristiansunds visjon har fått meg til å revurdere holdningen. 

Kanskje er det slik at en god visjon, riktig formulert og forankret i virkeligheten, kan inspirere og samle et samfunn. Kanskje kan den minne innbyggerne og ansatte om deres felles mål og verdier, og fungere som en ledestjerne i arbeidet for en bedre fremtid.

Selv om en visjon kan være kraftfull i seg selv, vil verdien avhenge av hvordan den gjennomsyrer organisasjonen. For at en visjon skal kunne samle medarbeidere i rundt et felles mål, må den kommuniseres klart og tydelig på alle nivåer. En visjon må være noe mer enn bare ord på et papir; den må bli en levende del av kulturen og daglige arbeidsoppgaver. 

Dette krever ledere som kan inspirere og engasjere, og som selv lever etter visjonen. 

Ved å involvere ansatte i utformingen av konkrete tiltak og mål basert på visjonen, kan man sikre at alle føler eierskap til den og ser sin rolle i helheten. En effektiv strategi for å forankre visjonen er å integrere den i alt fra strategiske planer til daglige gjøremål. Dette kan oppnås ved å skape arenaer hvor medarbeidere kan møtes og dele erfaringer, suksesshistorier og utfordringer relatert til visjonen. 

Når mennesker fra ulike deler av organisasjonen får anledning til å samhandle og bygge relasjoner, styrkes fellesskapsfølelsen og den felles forståelsen av hva visjonen innebærer i praksis. Dette bidrar til å bygge en kultur hvor alle jobber mot samme mål, uansett hvilken rolle de har i kommunen.

For at visjonen skal inspirere og lede, må den også reflekteres i hvordan ledelsen opererer. Ledere bør være synlige forbilder som demonstrerer forpliktelse til visjonen i beslutninger og handlinger. Dette kan inkludere å anerkjenne og belønne innsats som bidrar til å realisere visjonen, og å sikre at visjonen er en sentral del av evalueringer og tilbakemeldinger.

Når ansatte føler at de er en del av noe større og ser hvordan deres individuelle innsats bidrar til å oppnå de felles målene, skapes det sterkere motivasjon og større engasjement. Dette er nøkkelen til å gjøre en visjon til mer enn bare et slagord; den blir en kraft som driver kommunen framover.

Derfor må jeg konkludere med at mitt forhold til kommunale visjoner nå er et helhjertet yay. Ikke nødvendigvis fordi alle visjoner er gode, men fordi de, når de er gode, har potensial til å gjøre en forskjell. Kristiansunds visjon har vist meg dette på en måte jeg ikke hadde forventet. Og kanskje, når alt kommer til alt, er det nettopp det som gjør en god visjon så verdifull – dens evne til å overraske, inspirere og lede.

Så neste gang du møter en kommunal visjon, bruk et øyeblikk til å reflektere over hva den egentlig sier. Kanskje vil du, som jeg, finne noe der som gir mer gjenklang enn du først trodde. Kanskje vil du se at det ikke er tomme ord, men en invitasjon til å tenke stort, drømme større og stå støtt, uansett hva slags vær livet måtte by på.

Powered by Labrador CMS