Nettroll finnes også blant lærerne, slik Aftenposten skrev om 20. august.
Nettroll finnes også blant lærerne, slik Aftenposten skrev om 20. august.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nettroll kveler debatten

Når netthetsen starter, stanser debatten. Det er et problem for demokratiet.

Det skal sterk rygg og god støtte til for å bære usaklige personangrep – når det man ønsker er å diskutere sak.

De finnes i alle lag av befolkningen – nettrollene – som hetser, sjikanerer og endog truer meningsmotstandere i sosiale medier og i avisenes kommentarfelter.

Ofrene vi hører om, er helst de som er synlige i den offentlige debatten fra før – politikere, ledere og andre samfunnsengasjerte mennesker. Andre mobbes jevnlig uten at det blir en «sak».

Noen ganger er det politikere selv som sjikanerer. Et ferskt eksempel i så måte er Frps Ulf Leirstein, som har «likt» muslimfiendtlige kommentarer om Aps Hadia Tajik på Facebook.

«Såpass må de tåle», mener noen, når framtredende politikere får sitt pass påskrevet i all offentlighet. Må de virkelig det? Tjener det det offentlige ordskiftet at de taust tar imot sjikane og hets?

I Telemark har ordførerne skrevet et felles opprop mot mobbing av politikere på nett, omtalt i Kommunal Rapports ukeavis denne uka. Bakgrunnen er opprettelsen av en anonym Facebook-gruppe mot Skien-ordfører Hedda Five. Initiativtakerne vil vise henne støtte, samtidig som de er bekymret for at slik hets skal skremme folk fra å stille på valglistene, nå som nominasjonene starter.

Nettsjikane bidrar utvilsomt til at mange vegrer seg for å delta i den offentlige debatten. Det skal sterk rygg og god støtte til for å bære usaklige personangrep – når det man ønsker er å diskutere sak. Noen klarer det, andre blir tause. Slik blir viktige stemmer skremt bort fra det offentlige rom. Det er et problem for demokratiet og ytringsfriheten.

Det finnes ingen enkel løsning på dette problemet. Men vi må kunne forvente at politikere og andre med viktige tillitsverv selv holder sin sti ren og går foran med et godt eksempel.

Det samme gjelder lærerne, med deres ansvar for å motarbeide mobbing i skolen. Da sender sjikanøse kommentarer om KS' forhandlere særdeles dårlige signaler. Dette ser deltakerne i Facebook-gruppa «Arbeidstidsforhandlingene» nå ut til å ha tatt til seg, etter at hårreisende karakteristikker av KS-toppene har fått bred omtale i mediene. De siste dagene har innleggene vært uten grove personkarakteristikker, noe som selvsagt kan skyldes både bedre debattkultur og at upassende innlegg blir fjernet.

Hvorvidt nettroll sprekker i solen, er det uenighet om. Partisekretær Raymond Johansen i Ap kommenterer Leirstein-saken i VG og sier at problemet er at nettroll ikke gjør det, fordi de vokser ved å få stadig nye «likes». Men sollyset har gitt resultater i nettopp denne saken; Leirstein har fjernet sine «likes», og har måttet svare for seg i det offentlige rom.

Slik kan sollys virke på mange troll. De feige, anonyme skribentene er verre å komme til livs, men eksponering kan muligens virke oppdragende også på disse. Og de som går så langt at de tyr til trusler, bør politianmeldes.