Debatt

Offentlige innkjøp - en ny allianse mellom næringsliv og offentlig sektor?

Stat og kommuner i Vestfold vil i tiden som kommer stille vesentlig strengere krav til miljøkvalitet og sikre produksjonsprosesser når varer og tjenester skal kjøpes inn. Dette vil få stor betydning for næringslivet, i og med at stat og kommuner står for bortimot halvparten av totalkonsumet i Vestfold.

Det fastslås i den nye loven om offentlige anskaffelser som trådte i kraft 1. juli 2001, at man ved planlegging av den enkelte anskaffelse skal ta hensyn til totalkostnader og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen.

Samtidig vet vi at de økonomiske rammene i offentlig sektor er trange for tiden. Ett av botemidlene vil være å effektivisere innkjøpsarbeidet. På denne måten kan det offentlige spare penger.

Fra mange hold i næringslivet ønskes dette velkommen av følgende grunner:

1) De fleste bedrifter ønsker ikke at de som slurver med miljø og sikkerhet skal ha en sterk posisjon i markedet og derved skyve ut de seriøse markedsaktørene.

2) Kvalitetskravene i det internasjonale markedet er økende. At bedriftene her hjemme blir stimulert til å oppnå et internasjonalt toppnivå, gjør at mange bedrifter blir mer robuste og framtidsrettede.

3) At de bedrifter som produserer effektivt skal belønnes, er også et anerkjent prinsipp i næringslivet.

I offentlig sektor bør også dette være velkommen. Trange offentlige budsjetter hører med til dagens orden. Bedre samkjøring av offentlige innkjøp kan gi store innsparinger.

Fylkesmannen ønsker å være en pådriver i dette arbeidet og bidrar til at ord blir omsatt i handling. I Vestfold møter vi denne utfordringen på flere fronter: Gjennom innkjøp, energibruk, transport og avfallshåndtering påvirker staten miljøet som forbruker, produsent, byggherre og eiendomsforvalter.

Fylkesmannen i Vestfold var tidlig i gang med arbeid som rettet seg mot effektivisering, samordning og å stille miljøkrav i offentlige anskaffelser. Allerede i 1997 ble et nasjonalt pilotprosjekt innen statlige anskaffelser etablert hos oss.

Kommunene, fylkeskommunen og statsetatene setter nå anskaffelser i system og krever sterkere konkurranse i markedet. Fordi det offentlige framstår med samordnede krav, vil næringslivet i Vestfold også få en enklere hverdag.

Innkjøp av mer miljøvennlige produkter og teknologi er ofte veien til en mer miljøvennlig drift. Dette er en internasjonal trend. Sverige og England er kommet særlig langt i arbeidet med miljøledelse i statlig sektor.

Departementene har i år startet arbeidet med innføring av miljøledelse her i landet, og statsetatene vil bli pålagt å innføre dette i sine ledelsessystemer innen 2005. I Vestfold er vi godt forberedt til å ta fatt på dette arbeidet gjennom våre piloterfaringer. Fylkesmannen har derfor som mål å etablere et system for miljøledelse allerede i løpet av 2002.

Staten er en storforbruker av papir. I de forskjellige departementene ligger papirforbruket på mellom 9.000 og 19.000 ark pr. ansatt pr. år. Det er anslått at papirforbruket i staten vil kunne reduseres med 10 til 20 prosent med enkle midler. For eksempel ved tosidig kopiering og tosidig utskrift (endrede rutiner og holdningsskapende arbeid), ved å bruke mer e-post og ved å publisere mer elektronisk (bruk av ny teknologi). En reduksjon i papirforbruket på mellom 10 og 20 prosent vil utgjøre mellom 120 og 240 millioner ark, dvs. mellom 600 og 1.200 tonn papir.

I tillegg til miljøgevinsten (mindre avfall, redusert transport), vil den økonomiske besparelsen ved dette ligge på mellom 6 og 11 millioner kroner. Dessuten kan staten stille krav om at papiret som anskaffes, er det som ved framstilling, transport og distribusjon gir minst mulig forurensning og minst mulig forbruk av energi. Videre at papiret har minimalt innhold av helse- og miljøfarlige kjemikalier, og at produsenten ikke benytter trevirke fra verneverdige skogområder.

Et annet eksempel, fra Oljedirektoratet, viser at enkle tiltak kan gi betydelige reduksjoner i energiforbruket. Fra 1998 til 2000 gikk energiforbruket i Oljedirektoratet ned med over 11 prosent. Reduksjonen skyldes blantannet installering av energiglass i vinduer og automatisk lys- og temperaturstyring. Tiltakenes kostnader ble spart inn på under to år. I tillegg til å være svært lønnsomme investeringer, reduseres behovet for økt kraftproduksjon og import av elektrisitet basert på kullkraft. Miljøgevinsten og den økonomiske gevinsten går hånd i hånd.

En mer bevisst holdning til økonomi og miljø kan gi både miljøgevinster og økonomiske besparelser for offentlig sektor, foruten at næringslivet dyktiggjøres. Tilsvarende eksempler finnes det mange av.

Fylkesmannen vil prioritere dette arbeidet i tiden framover, sammen med kommunene i Vestfold. Vi vil også videreføre det gode samarbeidet med næringslivet.

På denne måten tror vi at offentlig sektor framstår i en god allianse med næringslivet - til alles beste.

Powered by Labrador CMS