Debatt

Reform vil svekke demokratiet
Det er greit nok å mene at vi må kutte antallet kommuner betydelig. Men det blir ikke mer demokrati og folkestyre av det.
En liten økning av oppgaver til lokalt nivå vil på ingen måte kompensere for at det blir dramatisk færre kommunestyre-representanter
Det er flere grunner til å slå sammen kommuner. Hovedargumenter vil være å få bedre fagmiljø i administrasjonen og godt nok fagmiljø på de områder kommunen har ansvaret for. Direkte ansvar for oppgaver er også en fordel som kan trekkes frem, da interkommunalt samarbeid kan gjøre det vanskeligere for lokalpolitikere å gjøre endringer i virksomheter. I slike virksomheter må beslutninger alltid forankres i flere kommunestyrer.
Blir det større kommuner, vil det kunne antas at det blir noen flere oppgaver å bryne seg på. Den engelske filosofen John Stuart Mill, som var opptatt av lokaldemokrati og karakterideal, ville kanskje ha ment at det var en styrking at det ble flere profesjonelle politikere på lokalt nivå. De kan da ha politikken som levebrød og bryne seg på andre med tilsvarende heltidsstilling. At det blir et større politisk miljø i større kommuner er nok riktig, til en viss grad. Og får en flere oppgaver og flere heltidsaktive på lokalt nivå, vil jo disse få styrket sin kunnskap og sitt ideal. Men kan det oppveie for at bare litt over én av tre blir igjen til å få denne kunnskapen?
Flere oppgaver ingen kompensasjon
Jeg mener derimot at en liten økning av oppgaver til lokalt nivå på ingen måte vil kompensere for at det blir dramatisk færre kommunestyrerepresentanter. Ofte når to kommuner slår seg sammen, beholdes kun litt over halvparten av representantene.
I 2011 var det 10.781 kommunestyrerepresentanter fordelt på 429 kommuner. Hvor mange ville det vært om antall kommuner ble redusert til en tredel? Trolig ville det ikke blitt tilsvarende færre, men cirka 4.000 er vel ikke så langt unna fasit. En annen måte å se det på, er at nesten 7.000 færre vil bruke kvelder og timer på å sette seg inn i ymse saker lokalt.
Lokaldemokratiet er der de fleste starter sine politiske karrierer. Mange blir med for å påvirke lokalt, men får økt engasjement til å satse videre når de får smaken på politikk. Langt færre vil få den muligheten om antall kommuner blir redusert såpass radikalt. Hva vil det innebære? Jo, det vil bli langt færre som lærer om hvordan ting henger sammen. Særlig med tanke på at de aller fleste innbyggere fra før ikke deltar i politiske partier og nominasjonsprosesser. Det blir også langt færre av de valgte som har kjennskap til utkantområdene i kommunen de skal ta avgjørelser for. Og med færre lokalpolitikere blir det også færre som kjenner noen i lokalpolitikken, og det blir vanskeligere for folk flest å ta kontakt.
Kan vi stole på at Høyre og Frp virkelig tror at det blir mer demokrati av å kutte mer enn halvparten av dagens lokalpolitikere? Og hvilke oppgaver skal oppveie dette? Sykehusene skal ifølge den blåblå regjeringen styres av «fagfolk». Å fjerne fylkeskommunen og la møter i fylkene erstattes med ordførere som kjemper for sin hjemkommune, vil heller neppe skape bedre løsninger eller mer entusiasme og demokrati.
Mindre demokrati
Kommunestrukturen må ta mange hensyn. Demokratiet er ett av dem. Fagmiljø og evne til å løse nødvendige oppgaver må også veie tungt. Jeg synes det er greit nok å mene at vi må kutte betydelig i antall kommuner. Men å late som om det blir økt demokrati og folkestyre av dette, slik Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har prøvd å argumentere for, er trolig argumenter som brukes mot bedre vitende. For såpass mange oppgaver vil ikke høyresiden lesse over på kommunene at en i hele tatt vil være i nærheten av å kompensere for raset i antall lokalpolitikere. Det vil jo også være trist om enda flere av de som er rikspolitikere går «broilerveien», slik blant andre Sanner gjorde, med karriere i ungdomsparti og så stortinget.
Hadde derimot høyere utdanning, sykehus, nesten all vei og flere skatter etc. blitt bestemt på lokalt nivå, med større kommuner, kunne en kanskje hevde at demokratiet ble om lag som før. Lite tyder på at dette vil skje. Den blåeste lillebroren i regjeringen, Frp, vil overføre enda flere oppgaver fra lokalt nivå til staten. Med andre ord, både redusere antallet kommuner (og antall folkevalgte) og på toppen av dette frata de som blir igjen oppgaver å jobbe med. Det vil gi enda mer demokratisk underskudd.