Nyheter

– Vi håper å ha noe klart før sommeren, men arbeidet tar sin tid. Ingen har gjort dette før oss, så det er ikke så mye erfaring og informasjon å hente, sier prosjektleder Monica S. Johannessen i Bodø kommune.
– Vi håper å ha noe klart før sommeren, men arbeidet tar sin tid. Ingen har gjort dette før oss, så det er ikke så mye erfaring og informasjon å hente, sier prosjektleder Monica S. Johannessen i Bodø kommune.

Bodø i bresjen for historisk pasientjournal

Som første kommune har Bodø begynt på en innovativ anskaffelse av et nytt elektronisk pasientjournalsystem.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å bygge opp et økosystem av løsninger for pasientjournaler og arbeidsverktøy som snakker sammen, sier prosjektleder Monica S. Johannessen i Bodø kommune. 

Mens Helseplattformen sliter i Midt-Norge, har kommuner begynt å legge konkrete planer for hvordan de kan skaffe seg en pasientjournal (EPJ) som kan gi trygg og effektiv informasjon og mulighet for kommunikasjon på tvers av sektorene i Helse-Norge. 

Sju leverandører er aktuelle

Bodø er første kommune ut med en innovativ anskaffelse for pasientjournal. Det er to år etter at milliardgiganten Akson ble skrinlagt.

Anskaffelsen innebærer at Bodø ikke kommer med en spesifikk kravliste, men går i dialog med markedet før anskaffelsen, formidler behovet og overlater løsningen til leverandørene.

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) bistår Bodø kommune i arbeidsprosessene.

– Vi brukte høsten på markedsdialog. Etter et felles dialogmøte ble det gjennomført en-til-en møte med sju leverandører, sier Johannessen.

– Må virke i hele helsesektoren

En typisk norsk kommune har fem-seks ulike pasientjournalsystemer, ifølge KS. Noen steder kan ikke systemene utveksle pasientinformasjon, de kan heller ikke kommunisere med journalsystemene hos fastleger og på sykehus.

– Vi ønsker å bygge opp et økosystem av løsninger for pasientjournaler og arbeidsverktøy som snakker sammen. Et viktig moment er løsninger som ikke bare deler på tvers av de ulike tjenestene i kommunen, men også på tvers av helsesektoren, sier Johannessen.

Dagens elektronisk pasientjournaler fases dessuten ut om få år i de fleste kommuner, og de trenger derfor nye løsninger.

Samarbeider med flere kommuner

Etter at Bodø startet å jobbe med anskaffelsen, ble det etablert dialog med Digi Nordland og Digi Troms og Finnmark. Digi-ene er strategisk operativt samarbeid mellom kommunene og fylkeskommuner.

Bodø har også et samarbeid med Bergen, Bærum, Kristiansand, og Stavanger om nye EPJ-løsninger, med utgangspunkt i arbeidet fra Felles journalløft for kommunene (FKJ). FKJ har i regi av KS jobbet fram et konsept som skisserer hvordan kommuner kan utvikle nye pasientjournaler. 

Bodø arrangerte en dialogkonferanse for interesserte kommuner i desember etter mange forespørsler om informasjon og eventuelt samarbeid.

– Det er flere titalls kommuner som er interessert i en anskaffelse eller en type samarbeid. Vi er ennå ikke sikre på om vi blir én eller flere kommuner om anskaffelsen, men vi vil i alle fall samarbeide, sier Johannessen.

Minst ti aktuelle selskaper

På leverandørsiden har det også skjedd mye de siste årene. Flere IKT-selskaper deltar i et kappløp om neste generasjon pasientjournal.

Minst ti leverandører er aktuelle for å levere nye pasientjournaler innenfor pleie og omsorg som også inkluderer bruk av nasjonale e-helseløsninger, ifølge Direktoratet for e-helse.

Bodø vil bruke våren til å utforme behovsbeskrivelse og en kunngjøring.

– Vi håper å ha noe klart før sommeren, men arbeidet tar sin tid. Ingen har gjort dette før oss, så det er ikke så mye erfaring og informasjon å hente, sier Johannessen.

– Helseplattformen sliter veldig, er du redd for at anskaffelsen kan bli en millionfiasko?

– I utgangspunktet ikke. Vi går ikke for et slikt konsept som Helseplattformen. Vi ønsker et åpent økosystem med et mangfold av leverandører. Vi vil gjøre vårt for at det blir slik, men vi er avhengige av kommuner rundt oss, hva de gjør. Det kan ikke bli store og bombastiske løsninger. Derfor ønsker vi å invitere kommuner til å delta.

– Trolig flere anskaffelser

Johannessen vet ikke hvor mye det nye pasientsystemet vil komme til å koste. 

– Vi har ikke bestemt ennå hvor vi skal begynne, men vi tror det blir flere runder med anskaffelser. Vi er innforstått med at det vil komme ny teknologi, sier hun.

– Har Bodø råd til anskaffelsene?

– Det skal ikke jeg uttale meg om, men vi har en politisk og administrativ ledelse som anerkjenner viktigheten av digitale løsninger innen helse. 

Kommuner vurderer Helseplattformen

Helseplattformen består av en ny pasientjournal og mulighet for digital kommunikasjon for Helse Midt-Norge, kommunene og fastleger i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.

Minst 21 av 66 kommuner har ennå ikke gjort en bindende avtale om å kjøpe aksjer i Helseplattformen.

Namdal regionråd vedtok i november at «kommunene i Namdal vil ta del i vurderingsprosesser for alternative løsninger sammen med andre kommuner».

Namdalskommunene er Røyrvik, Lierne, Grong, Høylandet, Nærøysund, Leka, Flatanger, Overhalla, Namsos og Osen, i tillegg kommer Bindal i Nordland.

I begynnelsen av desember ba Stjørdal kommunestyre kommunedirektøren om å starte en innovativ anskaffelsesprosess for å finne alternativ til Helseplattformen. 

Powered by Labrador CMS