Nyheter

Bjørn T. Tveiten, daglig leder i Kommune-CSIRT, synes ikke politikere flest bør ha TikTok.
Bjørn T. Tveiten, daglig leder i Kommune-CSIRT, synes ikke politikere flest bør ha TikTok.

– Det gjelder å være bevisst på hva man tillater av ulike apper

For en enkelt ansatt i en vanlig kommune, er samfunnssårbarheten ved bruk av TikTok begrenset, tror daglig leder Bjørn T. Tveiten i Kommune-CSIRT.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet, som tar mål av seg til å være en nasjonal datasikkerhetsressurs for alle landets kommuner og fylkeskommuner, har likevel rådet medlemskommunene til å anbefale at TikTok ikke brukes på tjenesteenheter.

– For en enkelt ansatt i en vanlig kommune, er samfunnssårbarheten begrenset. Hvis jeg derimot var ansatt i et departement, ville jeg sterkt frarådet ministeren å ha TikTok på både tjeneste- og privattelefon. Man kan tenke seg at noen vil være interessert i å bruke dataene fra telefonen til å holde oversikt over hvor ministeren befinner seg, sier Tveiten.

Kan få tilgang til mye

I motsetning til Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM har ikke Kommune-CSIRT gitt noen anbefaling om Telegram. Han viser til at både eierforhold og funksjonene til Telegram er annerledes enn for TikTok. Telegram gjør det mulig å sette opp kryptert ende til ende-kommunikasjon. De som lagde Telegram, er flyttet ut av Russland og serverne står ikke på russisk jord.

Han peker på at også andre apper, slik som Facebook og Instagram, samler informasjon om brukerne for å tilpasse innholdet.

– Selskapene som passer på disse dataene er under jurisdiksjon eller plassert i land vi har et sikkerhetsmessig samarbeid med. Det har vi ikke med Kina. Når data fra TikTok går til Kina, vet vi at myndighetene i Kina kan få tilgang til mye, sier Tveiten.

Bort med tilpasninger

Han sier at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er rett eller galt. På generelt grunnlag anbefaler han alle å unngå eller redusere bruken av sosiale medier-apper. Eller i alle fall å redusere tilgangene appen har til telefonen så mye som mulig.

– Hva vil du råde politikere til?

– Jeg synes ikke politikere bør ha TikTok, men jeg synes det er å gå for langt å forby det. For den enkelte folkevalgte, som ikke er minister eller sitter i Forsvaret, vil jeg tro at skademuligheten er begrenset, sier Tveiten.

En spørreundersøkelse Kommunal Rapport har gjort viser at 64 prosent av kommunene har innført forbud mot TikTok på ansattes tjenestetelefoner. Halvparten av dem som ennå ikke har forbudt bruken, vurderer å gjøre det. 187 kommuner har besvart undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS