Nyheter

– Andre kommuner ser på andre løsninger, som det er naturlig for oss å se på, sier ordfører Hanne Nyhus (Ap) i Orkland.
– Andre kommuner ser på andre løsninger, som det er naturlig for oss å se på, sier ordfører Hanne Nyhus (Ap) i Orkland.

Flere kommuner vurderer å droppe Helseplattformen

Minst 21 av 66 kommuner har ennå ikke gjort en bindende avtale om å kjøpe aksjer i Helseplattformen. Nå øker skepsisen.Disse kommunene har ikke fattet bindende vedtak om Helseplattformen:

Publisert Sist oppdatert

– Vi er litt bekymret. Det er mange tilbakemeldinger om feil og mangler med Helseplattformen. Og så er det fastlegene. De er skeptiske, sier ordfører Hanne Nyhus (Ap) i Orkland.

Helseplattformen består av en ny pasientjournal og mulighet for digital kommunikasjon for Helse Midt-Norge, kommunene og fastleger i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet. Det utgjør 66 kommuner.

Hittil har 19 kommuner tatt i bruk journalen. Minst 21 kommuner har ennå ikke fattet vedtak om hvorvidt de skal kjøpe aksjer i Helseplattformen. 

Du kan se listen over kommunene nederst i saken. 

Henvisninger forsvinner

Målet med Helseplattformen er blant annet å sikre at informasjon om pasienter flyter trygt og kjapt mellom instansene i helsevesenet, men leger på både St. Olavs hospital og fastleger har helt siden plattformen ble tatt i bruk varslet om alvorlige feil.

Helse Nord-Trøndelag har allerede utsatt å ta i bruk Helseplattformen, og i dag besluttet styret i Helse Møre og Romsdal det samme. 

Også kommuner som har tatt i bruk Helseplattformen har opplevd feil og mangler. Senest onsdag 6. desember meldte Trondheim kommune at over 300 henvisninger fra fastleger til ulike enheter i Trondheim ikke var blitt fanget opp i Helseplattformen.

Helsetilsynet har avdekket flere lovbrudd i Verdal kommune etter at Helseplattformen ble innført.

Orkland: – Vi vil se på andre løsninger

Ordføreren i Orkland sier at kommunen har gitt beskjed til Helseplattformen AS om at kommunen eventuelt ønsker å være med i siste pulje som kobler seg på journalen. Det vil i så fall innebære at Orkland tar i bruk journalen først i januar 2026.

– Vi har ikke fattet noen bindende beslutning. Andre kommuner ser på andre løsninger, som det er naturlig for oss å se på. Vi vil orientere oss om hvilke muligheter vi har, sier hun.

Averøy, Aure og Frøya venter

De siste ukene har en rekke kommunestyrer vedtatt å utsette et eventuelt vedtak om en bindende tjenesteavtale med Helseplattformen. 

Averøy, Aure og Frøya skulle ifølge planen ta i bruk Helseplattformen fra november neste år. Men de tre kommunene har vedtatt utsettelse på ubestemt tid. Helseplattformen ville kostet Averøy en investering på 18,6 millioner kroner og 2,2 millioner kroner i årlige drifts- og investeringskostnader.

Namdalskommuner utsetter

Namdal regionråd vedtok 17. november å vente med å ta en beslutning om Helseplattformen. I vedtaket heter det at «kommunene i Namdal vil ta del i vurderingsprosesser for alternative løsninger sammen med andre kommuner».

Namdalskommunene er Røyrvik, Lierne, Grong, Høylandet, Nærøysund, Leka, Flatanger, Overhalla, Namsos og Osen. I tillegg deltar Bindal i Nordland i samarbeidet knyttet til helse fordi kommunen er inkludert i opptaksområdet til HF Nord-Trøndelag.

Stranda: – Vi kan vente

Stranda har heller ikke fattet noen beslutning om Helseplattformen. I motsetning til blant andre Namsos, som må erstatte dagens pasientjournalsystem i løpet av de neste årene, har Stranda mer tid. 

– Vi vil avvente prosessen i helseforetaket. Det er ikke kritisk for oss å treffe noen beslutning, sier ordfører Einar Arve Nordang (H).

Samtidig som skepsisen øker i noen kommuner, har utbredelsen av Helseplattformen kommet langt. I oktober bodde 75 prosent av regionens innbyggere i en kommune som enten har innført Helseplattformen eller som har inngått avtale om å innføre løsningen.

Stjørdal sier opp opsjon

Frosta, Inderøy, Meråker, Snåsa, Steinkjer og Stjørdal har utredet om de skal anskaffe ny pasientjournal selv i stedet for Helseplattformen. Konklusjonen deres var at både Helseplattformen og alternative løsninger innebærer for høy risiko. Derfor ville de vente med å treffe en avgjørelse.

For to uker ba Stjørdal kommunestyre kommunedirektøren om å starte en innovativ anskaffelsesprosess for å finne alternativ til Helseplattformen. Samtidig fikk kommunedirektøren fullmakt til å si opp opsjonen med Helseplattformen. 

– Oppsigelse vil jeg sende på nyåret, da starter vi prosessen sammen med de kommuner som har vist sin i interesse også, opplyser kommunedirektør Tor Jakob Reitan i Stjørdal.

Ett alternativ for kommunene som ikke vil kjøpe seg inn i Helseplattformen kan være den nye Helseteknologiordningen, der Helsedirektoratet nylig lyste ut midler.  Nær 59 millioner kroner ligger i potten.

I 2024 skal tilskuddsordningen gi støtte til blant annet journalløsninger. Helsedirektoratet opplyser at alle landets kommuner og fylkeskommuner kan søke om tilskudd. 

Disse kommunene har ikke fattet bindende vedtak om Helseplattformen:

  • Sykkylven
  • Stranda
  • Orkland
  • Malvik
  • Stjørdal
  • Meråker
  • Frosta
  • Namsos
  • Lierne
  • Grong
  • Overhalla
  • Flatanger
  • Høylandet
  • Namsskogan
  • Røyrvik
  • Bindal
  • Nærøysund
  • Inderøy
  • Steinkjer
  • Snåsa
  • Leka
Powered by Labrador CMS