Nyheter

Natt til lørdag 7. mai 2022 ble Trondheim kommune de første til å ta i bruk den Helseplattformen. Bildet er fra Helseplattformens lokaler i Pirsenteret rett før oppstarten.
Natt til lørdag 7. mai 2022 ble Trondheim kommune de første til å ta i bruk den Helseplattformen. Bildet er fra Helseplattformens lokaler i Pirsenteret rett før oppstarten.

Helseplattformen tok av i Trondheim

– Det går over all forventning, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim, tre dager etter at kommunen tok i bruk Helseplattformen. HELSEPLATTFORMEN

Publisert Sist oppdatert

– Det er historisk at en norsk kommune er først ute med å ta i bruk en pasientjournal som samler alle opplysningene om innbyggeren, sier Dehli.

Helseplattformen (HP) skal gi helsepersonell en felles elektronisk pasientjournal og mulighet for digital kommunikasjon. Den skal kunne brukes i Helse-Midt Norge og alle kommunene i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.

Helse Midt-Norge og Trondheim kommune eier henholdsvis 60 og 40 prosent av plattformen. Mens partneren St. Olavs hospital i forrige uke bestemte seg for å utsette innføringen av Helseplattformen til 15. september, var 7. mai D-dag for Trondheim kommune.

Natt til lørdag ble virksomhetene med ansatte som jobber turnus, koblet på. Mandag ble det kommunale legesenteret og dagtjenester, som blant annet helsestasjoner, lagt til.

Totalt skal omtrent 8.500 ansatte i Trondheim kommune bruke plattformen. 

– Superfornøyde

Mandag ettermiddag konstaterte helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune at innføringen har gått etter planen.

– Det har egentlig gått over all forventning. Helseansatte og ledere er superfornøyde. Jeg har snakket med flere av dem, og vi har vært rundt omkring i tjenestene. Det har også vært noen innkjøringsproblemer, men de fanges opp og løses etterhvert, sier hun. 

Tillitsvalgte meldte inn en bekymringsmelding få dager før innføringen. Var den uberettiget?

– Nei. Det var bekymringer som vi hadde registrert selv. Vi satte inn ekstra mannskap, for vi vet jo ikke hva som kan gå galt. Det har vært en del plunder og heft, men ansatte har fått hjelp fra støtteapparatet til å løse utfordringer. Vi er veldig lettet og fornøyd. Dette ser ut til å bli det verktøyet som vi lenge har ønsket oss. 

Bekymret for forsinkelser

Åtte kommuner – Åfjord, Indre Fosen, Ørland, Levanger, Verdal, Holtålen, Os og Røros – skal etter planen ta i bruk plattformen fra november. 

Kommunedirektørene Peter Ardon i Levanger og Geir Olav Jensen i Verdal har sendt et felles brev til Helseplattformen der de spør om hvilke konsekvenser forsinkelsene ved St. Olavs hospital kan få for deres innføringsplaner. 

– Vi har tatt utgangspunkt i at vi tar i bruk plattformen samtidig med Helse Nord-Trøndelag. Vi er bekymret for hvilke konsekvenser utsettelsen for St. Olavs hospital kan få for oss, sier Ardon. 

Vil koste 36,6 mill.

Etableringsprisen for Helseplattformen for Levanger kommune er 36,6 millioner kroner. Kommunen beregner også en årlig tjenestepris på 3,7 millioner kroner. 

Kommunikasjonsavdelingen i Helseplattformen opplyser at de ikke har oversikt over hva forsinkelser ved St. Olavs hospital kan få å si for Verdal, Levanger og de andre kommunene.

Kristiansund, Hustadvika, Molde, Rauma, Aukra, Vestnes, Ålesund, Fjord, Rindal og Sula. planlegger å ta i bruk Helseplattformen i april 2023, samtidig med Helse Møre og Romsdal.

HELSEPLATTFORMEN

  • Foreløpig pris for Helseplattformen er 3,7 milliarder kroner.
  • Totalt budsjett for Trondheim kommunes investering i Helseplattformen er 418 millioner.
  • Helseinformasjon skal for første gang gå på tvers av aktører, tjenester og forvaltningsnivå blant helse- og velferdsansatte.
  • Epic leverer journalløsingen, og IBM står for identitets- og tilgangsstyring.
Powered by Labrador CMS