Nyheter

– Vi vil snart ha ferdig en ny pasientjournalløsning, sier medisinsk direktør Ingebjørn Bleidvin i Aidn. Bleidvin er også kommuneoverlege i Hadsel.
– Vi vil snart ha ferdig en ny pasientjournalløsning, sier medisinsk direktør Ingebjørn Bleidvin i Aidn. Bleidvin er også kommuneoverlege i Hadsel.

Intenst kappløp om pasientjournaler: – Vi kan rulle ut i 2024

Flere IKT-selskaper jobber med neste generasjon pasientjournal. I potten ligger milliarder av kroner.Fakta: PasientjournalenDette er utfordringeneVISMA

Publisert Sist oppdatert

– Aidn har snart 100 ansatte. Vi har fått inn 1 milliard i finansiering og er klare for utrulling til sommeren, sier medisinsk direktør Ingebjørn Bleidvin i Aidn.

Mens Helseplattformen sliter i Midt-Norge, er en rekke leverandører av e-helse i gang med å utvikle nye typer elektroniske pasientjournaler (EPJ). 

Konkurransen skjøt fart i 2020 da tanken om én stor leverandør ble skrinlagt med Akson.

– Det er absolutt et kappløp i gang. Etter Akson var myndighetene klare på at leverandørene skulle bidra med nye pasientjournaler. Det utløste selvfølgelig masse aktivitet, sier Bleidvin som er også er kommuneoverlege i Hadsel i 40 prosent stilling. 

Fakta: Pasientjournalen

Pasientjournalen er helsepersonells primære arbeidsverktøy. Den brukes for å dokumentere og utveksle opplysninger om pasienten.

– En av dem som mener at det ikke finnes noen alternativer til Helseplattformen på markedet i dag, er helse- og velferdsdirektør Wenche P. Dehli i Trondheim. Hva tenker du om det? 

– Det er riktig at det bare finnes ett system som er akkurat som Helseplattformen. Men jeg er helt uenig i at et suitesystem (alt-i-ett-løsning, red.anm.), som skal dekke alle behov, er veien å gå. Slike systemer blir ikke laget lenger. De er alt for sårbare og komplekse, og man mister mye av dynamikken som markedet kan gi. 

Minst ti aktuelle selskaper

Minst ti leverandører er aktuelle for å levere nye pasientjournaler innenfor pleie og omsorg som også inkluderer bruk av nasjonale e-helseløsninger, ifølge Direktoratet for e-helse. 

De nasjonale løsningene er blant annet kjernejournal og e-resept.

Utviklet Remin

Under pandemien utviklet Bleidvin smittesporingsselskapet Remin AS med IT-kyndige venner. I 2021 solgte de 70 prosent av selskapet til Kernel, som igjen har startet Aiden. Selskapets mål er å utvikle et nytt journalsystem for pleie, omsorg og samhandlingsløsninger, inkludert datadeling med Dips og ulike fastlegesystemer.

Fire kommuner har enten tatt i bruk Aidn eller er i ferd med å ta i bruk journalløsningen: Voss, Sunnfjord, Vestvågøy og Kinn.

Kernel eier for øvrig Dips, som leverer journalsystemer til sykehusene i Norge, bortsett fra sykehusene i Helse Midt-Norge.

Dette er utfordringene

  • Diskusjonen om leverandører for en ny type pasientjournaler startet med stortingsmeldingen Én innbygger, én journal i 2012.
  • En typisk norsk kommune har fem-seks ulike pasientjournalsystemer, ifølge KS. 
  • Noen steder kan ikke systemene utveksle pasientinformasjon, de kan heller ikke kommunisere med journalsystemene hos fastleger og på sykehus.
  •  I tillegg går informasjonen noen steder per telefon, brev, taxi eller budbil.

Flere oppkjøp

En av hovedkonklusjonene til Direktoratet for e-helse er at mange pasientjournaler dekker flere brukergrupper. Trenden er at større leverandører kjøper opp EPJ-løsninger, for enten å kunne overta kundemasser og eller utvide antall brukergrupper. 

Nye aktører har kommet til, og at også utenlandske aktører viser interesse for det norske markedet.

Visma: – Pilotering i 2024

Visma er selskap som har vært i e-helsemarkedet lenge, og som er godt i gang med å utvikle en helt ny EPJ-løsning. Løsningen har prosjektnavnet Visma Flyt Helse, og skal på sikt erstatte pasientjournalen som i dag heter Visma Omsorg Profil.

– En pilot i flere norske kommuner er planlagt i 2024, før lansering i 2025, sier teknologidirektør i Visma Enterprise, Magnus Moan.

Visma vil lansere sin nye EPJ-løsning i 2025, opplyser teknologidirektør Magnus Moan i Visma Enterprise.

Han vil ikke si hvor mye Visma har brukt på å utvikle løsningen.

– Vi pleier ikke å offentliggjøre denne typen detaljer, men det er snakk om et betydelig beløp, og en av Vismas største produktsatsinger mot offentlig sektor noensinne. Flyt Helse retter seg mot kommunale helse- og samhandlingstjenester, og vil primært møte behovene innen pleie, rehabilitering, omsorg og helsestasjon, sier han.

VISMA

  • Etablert i Oslo i 1996. 
  • Er nå en internasjonal leverandør av programvare, outsourcingstjenester, innkjøpsløsninger, innfordringstjenester, butikkdataløsninger, samt IT-relatert utviklings- og konsulentvirksomhet.
  • Konsernet har nær 14.000 ansatte og hadde i 2022 en omsetning på 2,1 milliarder euro.

Markedet for pasientjournaler er stort. Kommunene i Midt-Norge har mulighet til å kjøpe seg inn i Helseplattformen, men de siste ukene har skepsisen økt hos flere kommuner. Minst 21 av 66 kommuner har ennå ikke gjort en bindende avtale om å kjøpe aksjer i plattformen. 

Men det er vanskelig å anslå hvor mye leverandørene kan tjene på sine nye pasientjournalsystemer. 

Direktoratet for e-helse anslo at Akson ville koste totalt 22 milliarder kroner. I 2019 var den totale kostnadsrammen for Helseplattformen 3,7 milliarder kroner. I mai anslo Aftenposten at kostnadene for Helseplattformen var oppe i 5,1 milliarder kroner. 

KS: – Viktig med sunn konkurranse

KS har i regi av arbeidet med Felles journalløft for kommunene (FKJ) hatt en rekke dialogmøter med aktuelle leverandører av nye journalsystemer. Områdedirektør Kristin Weidemann Wieland for forskning, innovasjon og digitalisering i KS sier at samarbeidet med leverandører er viktig.

– Det viktige for oss er at vi får sunn konkurranse i markedet, også på journal – og at det blir stor fleksibilitet for den enkelte kommune i å koble på nye løsninger og skifte ut løsninger som ikke fungerer. Hovedutfordringen i dag er «innelåsingen» med svært høye byttekostnader dersom man ønsker å bytte journalleverandør, og at dataene ikke er tilgjengelig for kommunen når de trenger dem, skriver hun i en e-post til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS