Nyheter

– Vi må alltid ta høyde for risiko og feil når vi innoverer, sier helse- og velferdsdirektør Wenche P. Dehli, i Trondheim kommune.
– Vi må alltid ta høyde for risiko og feil når vi innoverer, sier helse- og velferdsdirektør Wenche P. Dehli, i Trondheim kommune.

Kommunaldirektør om Helseplattformen: – Vi må tåle risiko

Krisene står i kø for Helseplattformen, men kommunaldirektør Wenche P. Dehli i Trondheim kommune, som er en av to hovedaksjonærer, angrer ikke på anskaffelsen. HELSEPLATTFORMENAMERIKANSK LEVERANDØRAksjonærer i Helseplattformen per januar 2023

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert 25. april med at Riksrevisjonen starter undersøkelser av Helseplattformen. Trondheims kommunerevisjon gjør det samme.

– Jeg mener det var og er helt riktig at kommuner og sykehusene i Midt-Norge tok valget om dette digitale løftet for helsetjenesten i regionen, sier Dehli til Kommunal Rapport.

Trondheim kommune tok i bruk Helseplattformen (HP) 7. mai i fjor.

HELSEPLATTFORMEN

  • Helseplattformen består av en ny pasientjournal og mulighet for digital kommunikasjon for Helse Midt-Norge, kommunene og fastleger i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.
  • Det utgjør 66 kommuner.

Store problemer

Planen var at St. Olavs hospital skulle koble seg på samtidig. Men sykehuset utsatte oppstarten to ganger på grunn av kritiske feil. Siden påkobling har spesielt St. Olavs hospital, men også Trondheim kommune, opplevd store problemer med plattformen:

  • Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag har etter tilsyn konkludert med at innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen.
  • Riksrevisjonen starter undersøkelser av Helseplattformen. Trondheims kommunerevisjon gjør det samme.
  • 16.438 elektroniske brev kom ikke fram til fastleger og pasienter på grunn av systemfeil i brevmalene i HP.
  • Oppstart ved sykehusene i Helse Nord-Trøndelag HF og Helse Møre og Romsdal HF er utsatt.
  • Etter oppstart sendte legevakten i Trondheim og Øya legesenter bekymringsmelding til Statsforvalteren i Trøndelag om store problemer med plattformen.
  • Oppstart for andre fastleger er utsatt fordi modulen deres ikke fungerer godt nok.
  • Frosta, Inderøy, Meråker, Snåsa, Steinkjer og Stjørdal vurderer å droppe plattformen.

– Blir bedre enn tidligere

Dehli sier at Trondheim kommune nå har vurdert og gjennomgått alle brevene som ble forsinket.

– Av disse er omtrent 470 sendt ut på nytt til mottaker. I to saker kan det ikke utelukkes at brevproblemene har ført til mindre forsinkelse av helsehjelp, men dette skal ikke ha fått betydning for resultatet, sier hun.

– St. Olavs hospital har store problemer med plattformen. Hvordan går det i Trondheim kommune? 

– Det går bra, selv om vi fortsatt har noen utfordringer som må løses. Vi ba nylig enhetsledere fra ulike tjenesteområder presentere sine erfaringer med Helseplattformen i en stor ledersamling. Vi ba dem være helt ærlige om erfaringene. Tilbakemeldingen var at enkelte funksjoner må forbedres, og at ikke alle hadde fått det helt under fingerspissene ennå. Alle sa at HP blir et bedre journalsystem enn det vi hadde. Ingen vil tilbake til de gamle journalsystemene. 

– Kan ha direkte dialog

Dehli mener en del problemer handler om å bli trygg på hvordan man bruker løsningene i Helseplattformen. 

– Funksjonene kan brukes på flere måter. Mange ser store fordeler. Det har kommet løsninger vi ikke har hatt tidligere, blant annet at opplysninger fra andre steder, som sykehus, og at de kan direkte dialog med dem i systemet. Appen HelsaMi har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Opplever de ansatte at den digitale kommunikasjonen med St. Olavs hospital er trygg?

– Vi har gjennomgått det som har vært feil når det gjelder brevene, og årsakene er funnet og rettet opp. Når en innfører et nytt system, så må man alltid være oppmerksom på feil og mangler, og vi erfarer at det er et godt samarbeid om å løse det. Det er større oppmerksomhet og samarbeid om feil og avvik nå, enn det har vært med de gamle systemene hvor det også var feil og mangler.

AMERIKANSK LEVERANDØR

  • Helseplattformen valgte amerikanske selskapet Epic Systems Corporation til å lage Helseplattformen.
  • Helse Midt-Norge RHF budsjetterte med 3,3 milliarder kroner for hele gjennomføringen.
  • Selve kontraktsverdien for anskaffelsen med Epic var på 1,2 milliarder kroner.
  • I tillegg har Helseplattformen tegnet en kontrakt med IBM til 445 millioner kroner. Kontrakten handler om identitets- og tilgangsstyring.

Tåler ingen feilskjær

Kommunaldirektøren mener at mye av kritikken av HP blir feil fordi HP sammenlignes med en et idealbilde av noe som er 100 prosent feilfritt, ikke mot de tidligere journalsystemene. 

– Vi må alltid ta høyde for risiko og feil når vi innoverer. HP er en stor innovasjon, både som felles løsning for helsetjenesten og i samarbeidsform mellom mange selvstendige aktører. All erfaring med innovasjon tilsier at det vil oppstå hendelser som man ikke kan forutse på forhånd. Likevel tåles det ingen feilskjær for HP. Det er et paradoks. Det er det vi står i nå, sier hun.

Slik kan Helseplattformen se ut når en ansatt i Trondheim kommune bruker journalsystemet.

– Ser gevinster

Totalt budsjett for Trondheim kommunes investering i plattformen var 418 millioner. I oktober i fjor hadde problemene med HP kostet Trondheim kommune 13 millioner kroner ekstra. Dehli sier at gevinstene fra plattformen begynner å komme. 

– Mye gevinst går på fjerning av tidstyver, for eksempel mindre dobbeltdokumentasjon, sending av meldinger og brev og at man slipper å ta mange telefoner til St. Olavs hospital eller en fastlege i én og samme sak. Vi ser allerede gevinster av at sykehuset er i samme journal. Det som forsinker gevinstrealiseringen, er nå at fastleger kobler seg på senere enn planlagt. Hvis innføringen tar mye lengre tid enn planlagt, vil det påvirke økonomien for oss alle.

– Media er ensidig negativ

Ni kommuner har hittil tatt i bruk Helseplattformen: Trondheim, Verdal, Levanger, Røros, Holtålen, Indre Fosen, Ørland, Åfjord og Os. 17 kommuner har vedtatt å innføre plattformen. 

Dehli mener Trondheim og St. Olavs hospital har banet vei for Helseplattformen.

– Trondheim har brukt HP i snart ett år, St. Olavs i noen måneder. Den første fasen er mest kritisk når man tar i bruk nye løsninger. Det er ingenting som tyder på at andre kommuner eller sykehus som tar i bruk HP etter oss vil få de samme problemene. Den tyngste jobben er gjort, sier hun.

– Kan problemene ved St. Olavs hospital føre til at kommuner som ennå ikke har fattet vedtak om å kjøpe seg inn i Helseplattformen, finner andre løsninger?

– Det er utfordrende at framstillingen av HP i media er ensidig negativ. De positive erfaringene kommer ikke fram. Samtidig er klart at blant annet brevene har skapt uro. Det skremmer folk, og for politikere og andre blir det lett å tenke at det er tryggest å vente og se. 

– Vi må skape trygghet for at nye systemer alltid gir problemer, men at vi har tiltak for å få dem løst. Det er lett å «selge» andre løsninger når vi har innføringsproblemer med HP, men det er ingen alternativer til en felles løsning for helsetjenesten, det er det bare HP som kan levere.

Aksjonærer i Helseplattformen per januar 2023

7. mai i fjor eide Trondheim kommune 40 prosent av plattformen og Helse Midt-Norge RHF 60 prosent. I ettertid har 22 kommuner kjøpt aksjer, slik at Trondheim nå eier 24,7 prosent.

Kilde: Helseplattformen

Powered by Labrador CMS