Nyheter

Ansatte i Åfjord kommune jubler over tilkoblingen til Helseplattformen natt til 12. november. Etter mer enn én måneds bruk er kommunene stadig fornøyd.
Ansatte i Åfjord kommune jubler over tilkoblingen til Helseplattformen natt til 12. november. Etter mer enn én måneds bruk er kommunene stadig fornøyd.

Kommunene fornøyd med Helseplattformen

Mens St. Olavs hospital sliter med Helseplattformen, er de seks kommunene som koblet seg på samtidig som sykehuset, fornøyde.HELSEPLATTFORMEN

Publisert Sist oppdatert

– Vi får raskere tilgang på informasjon om de pasientene som overføres fra St. Olav og til kommunal tjeneste. Det er veldig nyttig, sier helse- og omsorgsleder Vigdis Øvergård i Os kommune til Kommunal Rapport.

Må utsette behandling

Os, Holtålen, Åfjord, Indre Fosen, Ørland og Røros koblet seg på Helseplattformen samtidig med St. Olavs hospital den 12. november

St. Olavs hospital opplever flere problemer med plattformen, blant annet at røntgensvar ikke kommer fram til fastleger og tung arbeidsflyt.

– Vi ivaretar alvorlig syke og øyeblikkelig hjelp, men vi må utsette pasientbehandlinger som kan vente og de ansatte må jobbe mer, sier administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital til Adresseavisen.

Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal har advart Statsforvalteren om at de også sliter med røntgenrekvisisjoner til og fra St. Olavs hospital.

– God digital kommunikasjon

De seks kommunene som koblet seg på samtidig med St. Olavs hospital, er like fornøyde nå som da de koblet seg på.

– Digital kommunikasjon opp mot St. Olavs og andre sykehus fungerer. Vi hadde noen utfordringer i starten. Det er ikke uvanlig med overgang til nye systemer, sier lokal innføringsleder Victor Valderaune i Helseplattformen i Åfjord kommune. 

– Det er en god digital kommunikasjon nå, sier kommunalsjef Jan Roger Wold i Røros.

– Vi har sjekket og evaluert og kan fastslå at det går veldig bra, sier kommunalsjef Marit Ingebrigtsen Vaarheim for helse og omsorg i Indre Fosen.

– Det har vært noen småhumper, men de er blitt tatt tak i fortløpende, sier kommunedirektør Marius Jermstad i Holtålen.

– Vi har hatt noen utfordringer, men det har løst seg. Det har ikke vært flere enn forventet, sier konstituert kommunalsjef Karen Rasch Aune for helse og familie i Ørland.

HELSEPLATTFORMEN

  • Helseplattformen omfatter Helse-Midt Norge og alle kommunene i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.
  • Plattformen innebærer at helseinformasjon kan gå på tvers av aktører, tjenester og forvaltningsnivå blant helse- og velferdsansatte.
  •  Plattformen skal følge pasienten i alle møter med helsetjenesten, hos legevakt, fastlege, helsestasjon, hjemmetjeneste, sykehjem og sykehus.
  • Trondheim kommune tok i bruk plattformen 7. mai.

– God hjelp fra Trondheim

Kommunelederne mener det er mange årsaker til at kommunene, som tok i bruk Helseplattformen samtidig med St. Olavs, er fornøyde, mens sykehuset sliter:

  • Et sykehus er mer komplekst enn en kommune. Det er 12.000 ansatte ved St. Olavs hospital og rundt 2.000 ansatte i de seks kommunene.
  • Behandling og prosesser går fortere på et sykehus. Derfor kan en stor omlegging som Helseplattformen oppleves vanskeligere på et sykehus.
  • Kommunene har fått god hjelp fra Trondheim kommune, som har mye erfaring etter å ha brukt Helseplattformen i et halvt år.
  • Kommunene har satset på superbrukere, altså ansatte som har fått ekstra opplæring i det nye journalsystemet. Etter påkoblingen har de jobbet full tid i to uker med å bistå kolleger når store og små spørsmål har dukket opp i arbeidshverdagen ute i virksomheten.

– Superbrukerne har vært veldig nyttige. Vi har ikke klart oss uten dem. Alle våre ansatte har strukket seg langt og gjort en kjempejobb, sier kommunalsjef Jan Roger Wold i Røros.

Fastlegene mangler

Tjenestene som er omfattet av Helseplattformen i kommunene er hjemmetjenester, sykehjem, bo-, helse- og velferdssentre, fysio- og ergoterapeuter, psykisk helse- og rustjenester og helsestasjoner. 

Fastlegene i de seks kommunene er ikke koblet på plattformen ennå. Oppstarten ble utsatt fordi modulen deres ikke fungerte optimalt. 

De kommunale lederne i de seks kommunene sier at Helseplattformen fungerer bra, til tross for at fastlegene mangler. Samtidig er de klare på at de ikke kan utnytte plattformen fullt ut før fastlegene også er påkoblet.

Konstituert kommunalsjef Karen Rasch Aune i Ørland mener et felles journalsystem for helsepersonell innebærer store fordeler.

– Opplysninger oppdateres i sanntid. Det innebærer blant annet at pasienter får informasjon i HelsaMi med én gang de har vært til undersøkelse. Kommunen får fortløpende oppdaterte legemiddellister, notater og dokumenter fra leger på St. Olavs hospital. En av sykehjemsavdelingene sier allerede at det sparer dem for tid og gir bedre kvalitet, sier hun.

Powered by Labrador CMS