Nyheter

Områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i KS håper den statlige omorganiseringen vil gi klarere roller og ansvar for digitalisering.
Områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i KS håper den statlige omorganiseringen vil gi klarere roller og ansvar for digitalisering.

KS: – Det har vært uklare roller og ansvar i organiseringen av e-helse

KS er positive til at regjeringen vil legge Direktoratet for e-helse inn under Helsedirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har over tid tatt opp i administrative og politiske møter med Helse- og omsorgsdepartementet at vi opplever at det har vært uklare roller og ansvar når det gjelder organiseringen av e-helseforvaltningen, sier Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

Departementet foreslår i revidert statsbudsjett å endre organiseringen av Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk, Direktoratet for e-helse og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Det tas sikte på at endringene settes i verk 1. januar 2024.

Sterk kritikk fra Riksrevisjonen

Sju år etter opprettelsen skal Direktoratet for e-helse legges inn under Helsedirektoratet.

Direktoratet for e-helse har hatt et helhetlig ansvar for digitaliseringen av norsk helsevesen. Det innebærer blant annet utredningen av IKT-giganten Akson, som ble skrinlagt i 2020. 

I ettertid har Riksrevisjonen slaktet utredningene

Direktoratet fikk ansvar for å utvikle digital samhandling i Helse-Norge etter havariet til Akson, gjennom Program for helhetlig samhandling.

KS: – Overlappende ansvar

Wieland sier at de uklare rollene i statens helseforvaltning blant annet har bestått i at flere etater, som Direktoratet for e-helse, Norsk Helsenett, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, jobber med e-helse. 

– Det kan gi parallelle initiativ og overlappende ansvar og gjøre gjennomføring vanskeligere, sier hun.

Områdedirektøren i KS er fornøyd med at regjeringen vektlegger at omorganiseringen skal bidra til en mer kostnadseffektiv og hensiktsmessig organisering.

– Vi er glade for at regjeringen trekker fram mulighet for bedre støtte til kommunal sektor og kommunene, tilrettelegging for videre digitalisering og styrket helseberedskap, sier hun.

Direktoratet: – Ikke som ønsket

Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse, sa i en pressemelding torsdag at resultatet ikke ble som de ønsket.

– Vårt innspill til prosjektet som kartla roller og ansvar, var at det fortsatt er behov for et direktorat som har sin hele og fulle oppmerksomhet rettet mot digitalisering, for å oppnå helhetlige og sammenhengende helse- og omsorgstjenester, sier Hornnes.

– I direktoratet har vi dyktige ansatte med fagkompetanse som er svært viktig for digitaliseringen av Helse-Norge. Denne verdifulle kompetansen skal vi fortsette å bruke for å skape et enklere Helse-Norge, sier hun.

Powered by Labrador CMS