Nyheter

– Dersom det blir bred støtte til forslaget i styringsdokumentet, må vi legge til grunn at det er ønske om at arbeidet videreføres, sier områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i forskning, innovasjon og digitalisering i KS.
– Dersom det blir bred støtte til forslaget i styringsdokumentet, må vi legge til grunn at det er ønske om at arbeidet videreføres, sier områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

KS: Første steg av journalløft vil koste 110 millioner

Støtter kommunene det nye forslaget om journalløft, må planene gjennomføres, mener KS. Det til tross for at regjeringen har skutt journalløftet ned.

Publisert Sist oppdatert

Etter at gigantprosjektet Akson totalhavarerte, har interimsselskapet for Felles kommunal journal (FKJ) nå lagt fram et nytt forslag til pasientjournal for kommuner utenfor helseregion Midt-Norge.

Forslaget er sendt på høring til alle interesserte, men spesielt til regionale digitaliseringsnettverk og kommunedirektørutvalg. Fristen for å avgi innspill er 31. januar neste år.

Vil lage applikasjoner

Interimsselskapet, som er heleid av KS, vil utvikle journalen skrittvis. Anskaffelsen skal skje gjennom små, konkrete utprøvingsprosjekt med lav kostnad og risiko. Samtidig skal effekt og nytte være konkret og målbar. 

Målet er effektiv deling av informasjon om pasienter og brukere internt i kommunene.

Vil koste 110 millioner kroner

Selskapet planlegger fire prosjekter til å begynne med. Det første skal starte i juli. Alle prosjektene skal være ferdige innen desember 2024. 

De totale kostnadene for 2023 og 2024 er på litt over 110 millioner kroner. Det inkluderer utgifter til prosjektorganisasjonen (30,5 millioner kroner) og fire utprøvinger (79,7 millioner kroner.)

Hver utprøving vil koste 17 millioner kroner. Av det skal kommunene betale 37 prosent, staten ved Norsk Helsenett 44 prosent og leverandørene 20 prosent. 

Kraftig kritikk fra regjeringen

Stortinget har tidligere bedt om at et aksjeselskap skal legge fram styringsdokumentet. Men få uker før styringsdokumentet skulle legges fram, slaktet regjeringen arbeidet med journalen og trakk pengestøtten i sitt forslag til statsbudsjettet for neste år.

I ettertid har helseministeren snudd og sagt at KS ikke umiddelbart trenger å stoppe arbeidet. Hun anbefalte KS om å søke Direktoratet for e-helse om å få beholde deler av bevilgede midler for å ferdigstille styringsdokumentet.

Satser på bred støtte

I stedet for FKJ mener regjeringen at en ny helseteknologiordning skal gi helsepersonell effektiv og trygg tilgang til relevante helseopplysninger om innbyggere. 

Regjeringen ønsker å dreie statens rolle fra programfinansiering til virkemidler som stimulerer kommuner til å investere i nye løsninger.

Men KS har ikke gitt opp håpet om å realisere planene for FKJ. 

Direktør Kristin Weidemann Wieland for forskning, innovasjon og digitalisering i KS sier at prosjektet har nådd en viktig milepæl ved at styringsdokument versjon 0.8 er sendt til ekstern kvalitetssikring og innspill fra interesserte.

– Dersom det blir bred støtte til forslaget i styringsdokumentet, må vi legge til grunn at det er ønske om at arbeidet videreføres. Da må både kommuner og nasjonale myndigheter bidra til å finne løsninger slik at arbeidet kan tas videre, skriver Weidemann Wieland i en e-post til Kommunal Rapport. 

Hun legger til at helseteknologiordningen kan bli et viktig virkemiddel, men også andre kilder kan være aktuelle.

Endelig versjon klar i mars

KS-direktøren understreker at at det er et stort behov for et nytt journalsystem for kommunene. 

- Å lykkes med bedre deling av informasjon i helsetjenesten og journalløft for kommunene er viktig for bærekraften i helsetjenesten. Det er også viktig for  realisering av ambisjonene i en ny nasjonal helse- og samhandlingsplan, sier hun.

Etter planen skal styringsdokumentet oppdateres til en endelig versjon på bakgrunn av tilbakemeldinger fra innspillsrunden og en ekstern kvalitetssikrer. 

Styret for interimsselskapet skal så behandle den endelige versjonen i midten av mars 2023. 

- Vi er svært glad for at helseministeren har signalisert politisk støtte til at arbeidet får overført nødvendige midler til å fullføre arbeidet med styringsdokumentet etter innspillsrunden, slik at styret i selskapet, KS, kommuner og nasjonale myndigheter kan ta stilling til det i neste omgang, sier Weidemann Wieland.

Powered by Labrador CMS