Nyheter

– Det er fornuftig å skille utviklingen av digitale fellestjenester fra KS’ ordinære virksomhet, sier Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering.
– Det er fornuftig å skille utviklingen av digitale fellestjenester fra KS’ ordinære virksomhet, sier Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering.

KS oppretter eget selskap for digitale fellestjenester

I september flyttes utviklingen av digitale fellestjenester i regi av KS over i et nytt, ikke-kommersielt aksjeselskap.

Publisert Sist oppdatert

– Organisering av arbeidet i et eget selskap vil gi mer robust styring og større gjennomføringskraft, sier Kristin W. Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

Hun har vært sentral i planleggingen av det nye selskapet – Digitale Fellestjenester AS (DIF).

Etableringen ble vedtatt i KS’ hovedstyre i januar.

Første styre valgt

Nylig ble det valgt et interimsstyre med Erik M. Hansen, direktør for eHelse i Helse Vest, som leder. Fram til selskapet blir stiftet, blir rekruttering av daglig leder styrets viktigste oppgave.

– Siden KS startet utviklingen av digitale fellestjenester for ti år siden, har virksomheten vokst kraftig. Vi selger nå tjenester for 70–80 millioner kroner. Dette utgjør en stor andel av KS’ økonomi. Det er fornuftig å skille dette ut fra KS’ ordinære virksomhet som interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, sier Wieland.

Hun viser til at det er virksomhetskritiske tjenester som leveres, som portalen for bekymringsmeldinger i barnevernet og løsningen for digitale søknader om sosialhjelp.

– Dette fordrer at vi sikrer god styring av virksomheten, sier hun.

Alle kommuner er kunder

Kundene er både kommuner og fylkeskommuner. Alle kjøper én eller flere tjenester, og noen av de største kommunene er også de største kundene, opplyser Wieland.

Virksomheten har i dag over 40 årsverk, hvorav over 20 er ansatte. Driftstjenester kjøpes i markedet.

Blant de mest kjente produktene er SvarUT og DigiSos for digital søknad om sosialhjelp. En stor del av virksomheten gjelder også overføring av data mellom stat og kommune, som folkeregisteret og inntekts- og skatteopplysninger.

Dataoverføring, tilgjengeliggjøring av data og innbyggertjenester utgjør hovedtyngden av tjenestene.

Fagsystemer skal i begrenset grad utvikles av DIF. «Dette gjøres kun der hvor det forekommer markedssvikt eller dersom andre tungtveiende grunner tilsier dette», heter det i konseptutredningen.

Innkjøp uten anbud

DIF skal operere i tråd med innkjøpsbestemmelsene for utvidet egenregi, slik at kommunene kan kjøpe tjenestene uten anbud. Selskapet skal ikke betale utbytte, men bruke overskuddet til å utvikle nye tjenester.

Hovedstyret i KS utgjør generalforsamlingen i selskapet. Et representasjonsråd bestående av fylkesstyrelederne i KS skal opprettes. De skal ha innstillingsrett overfor generalforsamlingen.

En samstyringsstruktur utenfor selskapet og der kommuner og fylkeskommuner er representert, skal også bidra til utviklingsarbeidet i selskapet og sikre medlemsforankring.

Vedtekter, eierstrategi og andre selskapsdokumenter skal behandles i hovedstyret i vår.

Samarbeid er nødvendig

Interimsstyrets leder Erik M. Hansen sier at han ser stor verdi i å finne løsninger i fellesskap når komplekse tjenester skal utvikles.

– Det er dessuten viktig å lage egne, formelle strukturer rundt samarbeidet for at det skal virke, sier han.

Hansen var adm.dir. i Helse Vest IKT AS i mange år, fra 2004 til 2021, og utviklet der digitale tjenester som alle sykehusene i Helse Vest kan bruke og utvikle i fellesskap. Han tror erfaringen med å etablere, drifte og videreutvikle felles digitale tjenester på tvers av juridisk enheter er det viktigste han tar med inn i det nye styrevervet.

– Det nye selskapet kan få en rolle i arbeidet med et felles journalløft for kommunal sektor, sier lederen i interimsstyret Erik M. Hansen.

Hansen er styremedlem også i selskapet Felles kommunal journal interim AS, også det eid av KS.

På spørsmål om en felles kommunal journal kan bli utviklet av DIF, som FKJ-prosjektet selv har anbefalt, svarer han:

– Dette er ikke tenkt ferdig, men det nye selskapet kan få en rolle i arbeidet med et felles journalløft for kommunal sektor. I dette arbeidet vil også statlige Norsk helsenett SF være en viktig aktør, og de må også være en del av et slikt samarbeid, sier han.

Powered by Labrador CMS