Nyheter

Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene mener interkommunale selskaper burde hatt tilgang til en digital løsning for mange år siden. – Det vil være enormt tidsbesparende hvis vi nå får det, sier han.
Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene mener interkommunale selskaper burde hatt tilgang til en digital løsning for mange år siden. – Det vil være enormt tidsbesparende hvis vi nå får det, sier han.

Papirskjemaer på rundgang mellom kommunene kan være historie

Interkommunale selskaper må sende papirskjema i vanlig post til Brønnøysundregistrene. Men nå lover Næringsdepartementet en digital løsning.

Publisert Sist oppdatert

Tungvint, gammeldags og kan ta mye tid og ressurser, skrev Samfunnsbedriftene og NKRF i et felles brev til Nærings- og fiskeridepartementet i mars i år.

Problemet med en manglende digital løsning har vært tatt opp gjennom flere år, uten resultat. Men nå kan det se ut som om det er lys i tunnelen.

I en e-post til Kommunal Rapport skriver statssekretær Tore O. Sandvik (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet, via sin kommunikasjonsavdeling, at Brønnøysundregistrene har fått midler til prosjektet Brukervennlige registertjenester. 

Prosjektet skal bedre innrapporterings- og tilgjengeliggjøringstjenester til og fra Brønnøysundregistrenes nye registerplattform. Arbeidet skal være ferdig i 2027. Dette skal gi gevinster for næringslivet i form av forenklet innrapportering og uthenting av data.

Dette vil også gjelde for IKS-er, skriver Sandvik og legger til at:

«Vi er samtidig godt kjent med at IKS har et umiddelbart behov for digital innrapportering, og Brønnøysundregistrene arbeider derfor med å få på plass en midlertidig løsning for IKS i samordnet registermelding. Dette skal være på plass i løpet av våren.»

– Oppløftende

– Svaret til Sandvik er oppløftende. At vi får på plass en midlertidig løsning nå, er akkurat det vi ønsker, rett og slett fordi det er veldig lenge å vente til 2027. Jeg vil si at jeg ser fram til at det løses både midlertidig og permanent. En midlertidig løsning før sommeren imøteser vi med stor glede, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

Samfunnsbedriftene er den største arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen for kommunale selskaper og representerer om lag 90 prosent av de rundt 240 interkommunale selskapene i Norge. Et interkommunalt selskap kan ha inntil 30–40 kommuner på eiersiden.

– Jeg har selv vært leder av et IKS i ni år. Så jeg har kjent dette på huden selv. Og det var utrolig krevende når ting skal signeres av alle eierkommuner, ikke minst når dette må gå på rundgang. Og så må det purres på hele tida. Det finnes tilfeller hvor nødvendige signaturer ikke har vært påført innen de tidsfrister som er satt, sier Brevik.

Det kan få betydning for gyldigheten av styrevedtak og rettslig ansvar.

Fram til nå har altså ikke interkommunale selskaper (IKS) kunnet bruke Samordnet registermelding hos Brønnøysundregistrene når de skal melde inn endringer til foretaksregisteret. I brevet til departementet skriver Samfunnsbedriftene og NKRF at ifølge praksis hos Brønnøysundregistrene kan de interkommunale selskapene heller ikke bruke andre digitale løsninger for innsending av dokumenter.

– Sparer tusenvis av arbeidstimer

Et av de interkommunale selskapene som har bedt om en løsning, er IKA Hordaland. Selskapet har 24 eierkommuner.

Daglig leder Rune Lothe venter med å slippe jublen løs, men peker på de positive effektene av en digital løsning.

I en e-post til Kommunal Rapport skriver han:

«Som vestlending, har eg etter kvart blitt noko bortskjemd med statssekretærar og politikarar som «et marsipankake på Arna stasjon» og lovar både ein ny vår og veg i vellinga. Om statssekretær Sandvik leverer på løfte om ei midlertidig løysing som gjer det mogeleg for IKS å innrapportere digitalt, gjenstår å sjå.

Samstundes, vert det innan utgangen av mai mogeleg for IKS å levere samordna registermelding digitalt, vil det truleg spare kommunar og interkommunale selskap for tusenvis av timeverk, for ikkje å snakke om at opplysningar vert oppdatert og riktige».

Powered by Labrador CMS