Nyheter

Penn og papir ble i større grad byttet bort med PC i kommuner etter 12. mars i fjor, mener regjeringen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Penn og papir ble i større grad byttet bort med PC i kommuner etter 12. mars i fjor, mener regjeringen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Slik økte digitaliseringen etter 12. mars

Digitalt smittesporing og nye digitale løsninger i Nav er noen av eksemplene fra Kommune-Norge i en ny rapport.Slik definerer regjeringen digitalisering:

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la nylig fram heftet «Vår nye digitale hverdag» med eksempler på ny digitalisering som følge av de omfattende koronatiltakene fra 12. mars i fjor. 

Regjeringen skriver at utgangspunktet for mer digitalisering var godt fordi Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden.

Ifølge målingen Digital Economy and Society Index i regi av EU ligger Norge helt på topp i indeksen. Undersøkelsen viser at Norge har den høyeste internettbruken i befolkningen, og at mer enn 90 prosent bruker offentlige digitale tjenester eller har kontakt med det offentlige gjennom digitale kanaler.

Slik definerer regjeringen digitalisering:

«Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Det handler om å tilby nye og bedre tjenester, som er enkle å bruke, effektive, og pålitelige.»

Videosamtale med lege

Elektroniske konsultasjoner med helsepersonell økte fra omtrent 3 prosent før pandemien, til i nesten 60 prosent de første ukene etter 12. mars 2020 da de strenge smitteverntiltakene ble innført. 

Pasientene har i større grad oppsøkt legekontorene fysisk utover høsten, men tall fra september viser at elektroniske konsultasjoner likevel utgjør over 23 prosent hver uke.

Måler oksygenmetning hjemmefra

Interessen for bruk av velferdsteknologi og digital heimeoppfølging av pasienter har også økt betraktelig som følge av koronapandemien, mener regjeringen.

Flere kommuner har tilbudt digital oppfølging hjemme til pasienter med covid-19 med god effekt. 

– For eksempel har bruk av pulsoksymeter – et apparat som blir festet til fingeren på personer som har covid-19 – og en app installert på smarttelefonen eller nettbrettet til pasientene, gjort at helsepersonell kan følge med på oksygenmetninga i blodet og andre vitale mål uten å være nær den syke, heter det i rapporten.

Oksygenmetninga er en særlig viktig indikator for koronasyke.

Rapporten trekker fram seks kommuner og kommunesamarbeid som har deltatt i prosjektet «Digital heimeoppfølging av kronisk sjuke» som et eksempel. Før pandemien hadde Bodø, Stad, Ullensaker/Gjerdrum, Larvik, Oslo (4 bydeler) og Agder testet ut ulike teknologier for digital oppfølging hjemme for pasienter med kroniske sykdommer som kols, hjertesykdommer og diabetes. 

Digital smittesporing

Regjeringen trekker også fram smittesporingen i kommunene som et eksempel på ny digitalisering. Da pandemien startet, manglet det løsninger for smittesporing. Men nå har nesten alle kommunene tatt i bruk digitale verktøy for smittesporing. Det gjør jakten på smitte mer sikker, effektiv og enklere. Digital smittesporing gjør det også lettere å samarbeide om sporing og gir også Statens Folkehelseinstitutt (FHI) mulighet for å ha en nasjonal oversikt, heter det i oversikten. 

Ordnet ny digital ordning på 14 dager

At Nav kastet seg rundt og ordnet en digital løsning med en forskuddsordning for dagpenger, med utbetaling allerede 1. april, trekkes også fram i oversikten. 

I ettertid har Nav utviklet flere løsninger for utbetalinger og mer automatisering av saksbehandlingen.

Powered by Labrador CMS