Nyheter

Modalen har redusert andelen institusjonsplasser for eldre de to siste årene, men har fortsatt ledige plasser. Derfor leier Modal bort to plasser til en nabokommune.
Modalen har redusert andelen institusjonsplasser for eldre de to siste årene, men har fortsatt ledige plasser. Derfor leier Modal bort to plasser til en nabokommune.

Frøya og Modalen med størst reduksjon i institusjonsplasser for eldre

Det er stor forskjell mellom kommuner når det gjelder andel institusjonsplasser og hvor mye andelen har endret seg siden 2020.

Publisert Sist oppdatert

Det viser foreløpige Kostra-tall som ble publisert 15. mars.

Modalen i Vestland har hatt nest størst reduksjon (10 prosent) i andelen institusjonsplasser for innbyggere på 80 år og eldre to siste årene. Men med en andel på 21 prosent ligger kommunen likevel på en 10. plass når det gjelder institusjonsplasser.

I landet som helhet har det vært en reduksjon på 1 prosent. Landsgjennomsnittet var 11 prosent i fjor. 

Leier ut plasser

Modalen har ett sykehjem, Modalstunet, med 16 plasser. 

Ordfører Kjetil Eikefet (Samlingslista) sier at det er helt naturlig at endringer gjør store utslag, siden kommunen kun har 380 innbyggere.

– I dag er ni–ti plasser i bruk. Det vil si at er det noen som trenger plass, så får de det omtrent på dagen, skriver Eikefet i en e-post til Kommunal Rapport.

Modalen leier bort to plasser til en nabokommune for 3.300 kroner per døgn per plass.

Brennpunkt-dokumentaren Omsorg bak lukkede dører i NRK sparket i gang en diskusjon om kvalitet i eldreomsorgen og tilgang på sykehjemsplasser. Andelen sykehjemsplasser gir ikke et fullstendig bilde av kvaliteten på eldreomsorgen. Den avhenger hvor godt kommunen har bygget opp omsorgstrappen.

Modalen har hjemmetjeneste og fire omsorgsboliger i nærheten av sykehjemmet. 

– Vi ser lyst på framtida, men vi vet jo alle at ting endrer seg fort. For tida går det fint, og vi får mange kvalifiserte søkere til ledige stillinger innen pleie og omsorg. Når en da i tillegg er godt dekket med fastlege og kommunelege, har vi det lettere enn mange andre distriktskommuner, skriver ordføreren i Modalen.

Omorganisering i Frøya

Frøya i Trøndelag, med litt over 5.000 innbyggere, har hatt aller størst reduksjon i andelen institusjonsplasser for eldre de to siste årene (11 prosent). Den totale andelen institusjonsplasser er 8 prosent. Det plasser kommunen på 310. plass.

Ordfører Kristin Strømskag (H) sier at årsaken er at et nytt helsetun sto ferdig i januar i fjor.

– Dette førte til en omlegging av fordelingen mellom institusjonsplasser og omsorgsboliger. Vi gikk fra 57 institusjonsplasser på det gamle sykehjemmet til 36 institusjonsplasser i nytt helsetun og 40 omsorgsboliger, sier hun.

Størst økning i Aurland

I den andre enden av statistikken finner vi Aurland. Kommunen i Vestland med nær 2.000 innbyggere har hatt størst økning i andelen institusjonsplasser siden 2020. Kommunen ligger på 3. plass (29 prosent.)

Essi Mäki, tjenesteleder for pleie og omsorg, sier at hovedårsaken til økningen er et økt behov. 

– Vi hadde mange ledige rom i 2018 og 2019. Under pandemien søkte få om sykehjemsplass, mens flere søker nå, sier hun.

– Har Aurland satset på institusjonsplasser?

– Nei, vi har oppmerksomhet på hjemmetjeneste og hverdagsrehabilitering. Vi har manglet heldøgns omsorgsboliger, men nå bygger vi nye med støtte fra Husbanken. De åpner i september.

Powered by Labrador CMS