Nyheter

Yngre brukere mottar en stor andel av hjemmetjenestens timer.
Yngre brukere mottar en stor andel av hjemmetjenestens timer.

Hjemmetjenestene: Halvparten av brukerne er under 67 år

Personer under 67 år utgjør 48,9 prosent av brukerne av hjemmetjenestene, viser nye Kostra-tall. – Det er helt klart en utfordring, sier kommunedirektør.

Publisert Sist oppdatert

Det tradisjonelle bildet av hjemmetjenestene er at pleiere kommer hjem til en eldre, hjelpetrengende person og assisterer med medisiner, mat og personlig hygiene. Men ser en på statistikken så er en stadig høyere andel av brukerne under 67 år. 

Stadig flere får flere BPA-timer, som er personlig assistanse til funksjonshemmede under 67 år. Det er én av årsakene til at «yngreomsorgen» tar en stadig større del av budsjettet til hjemmetjenestene.

Kostra-tall fra 2018 – 2022 viser en en klar tendens: BPA har økt med 17 prosent, mens hjemmetjenester for eldre over 80 år er redusert med 11 prosent.

Rakkestad på topp

Øverst på statistikken ligger Rakkestad i Østfold. Her er hele 71,3 prosent av brukerne av hjemmetjenestene under 67 år. Kommunedirektør Alf Thode Skog kan bekrefte at det er mange yngre bruker i kommunen. Det har blant annet historiske årsaker.

– Vi har vært en stor institusjonskommune, og mange av brukerne har valgt å bli boende her, forklarer han.

Rakkestad er en landlig kommune med mange gårder. De har mange fosterhjem, og har alltid hatt det. I fosterhjemmene finnes det også mange brukere av hjemmetjenester.

– Mindre enn 30 prosent av brukerne av hjemmetjenester er eldre. Hvordan går det?

– Det er helt klart en utfordring, og vi jobber med dette nå. Vi har laget en analyse av tallene for å ha fakta på bordet. Hele tiden må vi sørge for at vi har riktig miks på tjenestene. Vi har noen år på oss før eldrebølgen treffer oss, men det er helt klart noe vi jobber mye med, sier Skog.

Yngre får mange timer

Chriss Madsen i KS Konsulent har knadd Kostra-tallene og funnet ut at 72 prosent av timene i hjemmetjenestene går til dem under 66 år. Det er tall uten Oslo. Med Oslo, altså landsgjennomsnittet, vises det at 70,1 prosent av timene går til yngre brukere, og 29,9 prosent av timene går til de eldste. 

De siste ti årene har timefordelingen sakte med sikkert gått i favør av de yngre. En av driverne er Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som er en del av denne statistikken. BPA ble lovfestet for åtte år siden, men det er først de siste tre til fire årene det har den skutt fart.

Ikke hele bildet

– Tallet gir ikke hele bildet i eldreomsorgen. Matombringing og trygghetsalarm er for eksempel ikke med i tallene, påpeker Madsen.

Han er konsulent og engasjeres av enkeltkommuner. Ofte stiller han spørsmålet til politikerne og administrasjonene han besøker: Har dere en eldreomsorg i hjemmetjenestene når 70 prosent av timene går til de yngre?

Madsen ser at sykehjemsplasser fort blir en sak når valgkampen nærmer seg. Men det nasjonale målet er at de fleste eldre skal bo lengst mulig hjemme. Bruker man da nok ressurser på hjemmetjenester til de eldre? Det er Madsens kjepphest.

Andel brukere av hjemmetjenester 0–66 år i prosent. (Ti på topp)

Rakkestad
71,3
Birkenes
68,8
Evje og Hornnes
68,8
Vennesla
67,7
Klepp
67,3
Bjerkreim
67,1
Rælingen
64,5
Selbu
62,5
Nes
61,7
Enebakk
61,6
Powered by Labrador CMS