Nyheter
Høyre om helsehusrapporten i Oslo: – Det opprører meg
– Våre mistanker er bekreftet, sier Oslo Høyre etter at en eksternt rapport slakter driften av helsehusene i hovedstaden. – Folk skal være trygge, lover helsebyråd Scharning Lund.HELSEHUS
Helsehusene i Oslo sliter med ledelse, vikarbruk, bestillingssystemet, organisering og tillit, slår en ny rapport fra PwC fast.
Bakgrunnen for rapporten er at byrådet i vinter fikk kraftig kritikk for forhold i eldreomsorgen. Flere medier omtalte kritikkverdige forhold og grov omsorgssvikt ved helsehusene.
Rapporten, som er bestilt av byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester (HEI), slår fast at dagens organisering ikke er hensiktsmessig og at rammebetingelsene ikke er tilstrekkelige for å møte pasientenes og samfunnets behov i den daglige tjenesteutøvelsen.
Høyre: – Skulle tatt tidligere grep
Hassan Nawaz, som er Høyres fraksjonsleder for helse og sosialutvalget i Oslo, mener at byråden burde tatt grep om situasjonen ved helsehusene mye tidligere.
– Rapporten bekrefter det vi har påpekt, at det er behov for omorganisering, økt bemanning og bedre samhandling mellom kommune og sykehusene. Det opprører meg at det under høringene kom fram at byrådet ble varslet om problemene allerede i 2019, men ikke tok grep, sier Nawaz.
– Økt bemanning koster. Har Oslo Høyre satt av penger til det?
– I Oslo Høyres reviderte budsjett satte vi av 200 millioner kroner som bidrar til at kommunen jobber smartere og systematisk med å beholde, rekruttere og utdanne sykepleiere og helsefagarbeid gjennom et storstilt kompetanseløft. Dette er et er arbeid vi må intensivere ytterligere.
Rapport stiller spørsmål ved tiltak
Byrådet i Oslo har bevilget til sammen 123 millioner kroner til omorganisering og 80 nye årsverk for å rydde opp i problemene på de fire helsehusene.
PwC skriver i sin rapport at de ser flere positive sider ved tiltakene, men stiller spørsmål om de er tilstrekkelig.
– Det gjelder særlig utfordringer knyttet til en lite forstått ledelsesstruktur, utstrakt vikarbruk med påfølgende problemer, samt utfordringene knyttet til bestillingssystemet og samhandlingen i behandlingskjeden, heter det i rapporten.
– Vi har tatt kraftfulle grep
Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Marthe Scharning Lund (Ap) i Oslo mener at kommunen er på god vei.
– Oppdraget til PwC ikke har vært å vurdere tiltakene, men å vurdere organiseringen av helsehusene. Min hovedopplevelse er at PwC bekrefter det samme som vi har sett og understøtter tiltakene som vi har satt inn, sier hun og legger til at hun ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen til Nawaz.
– For å bedre situasjonen på helsehusene, har vi de siste årene gjort en rekke ulike tiltak blant oppgavedeling, ambulerende team og utprøving av matverter. I 2020 og 2021 styrket vi helsehusene og omgjorde 60 korttidsplasser til rehabiliteringsplasser. Da vi kom ut av pandemien, ble det tydelig at det måtte sterkere lut til. Da reagerte byrådet raskt, og i løpet av det siste halvåret har vi styrket eldreomsorgen med rundt 300 millioner kroner.
– Skal omorganisere
– Hvordan er det å gå inn i en valgkamp med såpass hard kritikk i konsulentrapport?
– Vi har tatt kraftfulle grep. Vi varslet omorganisering allerede i mars, og vi har fulgt opp med penger i revidert budsjett. Rapporten understøtter at tiltakene som vi har gjort er riktige. Jeg vil si at ikke rapporten i seg selv, men det vi har avdekket i 2022 om helsehusene, er alvorlig. Derfor er målet nå å få bedre og mer robuste helsehus. Folk skal være trygge på at de får den hjelpen de trenger.
Her kan du lese rapporten «Ekstern gjennomgang av helsehusene i Oslo».
Her kan du lese byrådssak 60/23 om omorganiseringen av helsehusene.