Nyheter

Den nederlandske demenslandsbyen De Hogeweyk i den lille byen Weesp.
Den nederlandske demenslandsbyen De Hogeweyk i den lille byen Weesp.

Kristiansand ble inspirert av nederlandsk eldreomsorg

Kristiansand kaller ikke Strømmehaven for demenslandsby. Men prinsippet om at beboerne skal få bevege seg fritt, aktiviteter og normalt hverdagsliv er det samme.

Publisert Sist oppdatert

Inspirasjonen til demenslandsbyer kommer fra Weesp i Nederland. Fra 2014–2016 valfartet norske kommunepolitikere og ansatte til demenslandsbyen De Hogeweyk for å se hvordan de demente fikk gå fritt rundt i sin egen landsby, og hvordan landsbyen ga billigere drift og mer fornøyde beboere og pårørende.

Eldreomsorgen som de norske delegasjonene ble presenter for, var litt annerledes enn i Norge. Blant annet kunne landsbyen benytte seg av arbeidslediges arbeidskraft. Pasientene var tre om å dele et bad, og de betalte for aktivitetene de var med på. 

Det viktigste var kanskje bygget med et uteområde som var omringet av en bygningskropp. Pasientene kunne gå fritt omkring, og de møtte ikke nakne vegger, men vegger kamuflert bak benker, busker og trær. Medisinbruken gikk ned og driften ble billigere.

Tre kommuner

Det var mange kommuner som fant ut dette ville de ha, men da alt kom til alt var det bare Oslo, Bærum og Kristiansand som sto igjen. I Kristiansand mener de å ha Norges første demenslandsby, den åpnet litt før Carpe Diem i Bærum, den 28. september 2020. I Strømmehaven var beboere på plass fra første stund.

– Vi kaller det ikke demenslandsby, for vi har også et dagsenter, ordinært sykehjem og omsorgsboliger som en del av anlegget, sier Heidi Mitchell, avdelingsleder for bokollektivene i Strømmehaven.

Etter å ha studert tilbudet i Nederland, tilpasset de modellen til norske forhold og kommunens behov. Nå består Strømmehaven av dagsenter, bokollektiver, et sykehjem og omsorgsboliger i en ringbebyggelse med uteområder i midten. 

Som i demenslandsbyen i Bærum, kan beboerne gå fritt omkring, og det finnes matbutikk, restaurant, frisør og fotterapeut som også kan benyttes av folk utenfra. Mange frivillige er knyttet til landsbyen.

Resepsjonen er gull

– Noe av det viktigste vi har er den betjente resepsjonen. Den er helt gull. De på boenhetene trenger ikke springe rundt og lete etter sine. De som absolutt ikke kan gå ut på egen hånd, får hjelp i resepsjonen til å finne veien tilbake, sier Mitchell. 

Hun har jobbet mange år på tradisjonelle sykehjem, steder hun syntes var gode da hun jobbet der. Men dette er i en helt annen divisjon.

– Jeg hadde aldri trodd det kunne bli så annerledes. Vi må bort fra institusjonstenkningen og la beboerne bevege seg fritt og ha det mest mulig hjemlig rundt seg. Jeg er ikke i tvil om at det er slik vi må tenke i eldreomsorgen heretter, sier hun.

Oslo åpner sin demenslandsby Dronning Ingrids hage i mars 2023.

Powered by Labrador CMS