Nyheter

6 prosent av 80 – 85 åringer, som aldri har flyttet før og som har svart på en undersøkelse i regi av forskningsleder Hans-Christian Sandlie ved NOVA, sier at de vil flytte til sykehjem hvis de blir pleietrengende. 48 prosent sier at de vil bo hjemme.
6 prosent av 80 – 85 åringer, som aldri har flyttet før og som har svart på en undersøkelse i regi av forskningsleder Hans-Christian Sandlie ved NOVA, sier at de vil flytte til sykehjem hvis de blir pleietrengende. 48 prosent sier at de vil bo hjemme.

Ny rapport: Eldre vil ta ansvar for egen bolig

Et stort flertall av seniorer vil ikke bo på sykehjem selv om de blir pleietrengende. Dessuten mener kun 12 prosent at det kun er samfunnets ansvar å sikre at eldre får tilpasset bolig dersom de trenger det.

Publisert Sist oppdatert

– Svaret er oppløftende for hvordan man skal løse utfordringene framover, sier forskningsleder Hans-Christian Sandlie ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA på Oslo Met. 

NOVA legger snart fram en undersøkelse om hvordan eldre bor, og hvordan de ønsker å bo. 

Rapporten er ikke helt klar ennå, men Sandlie presenterte funn på seminaret «Gode helsetjenester med færre ressurser» som KS arrangerte i Oslo nylig. 

Ett funn er at eldre er beredt til å ta ansvar for egen bosituasjon. 

Sandlie trakk fram debatten som helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) skapte da hun i kjølvannet av NRK Brennpunkt-programmene om eldreomsorg sa at man må planlegge egen alderdom. 

– Det var en liten overraskelse at det skulle bli en stor diskusjon om at hver enkelt må ta ansvar for å planlegge alderdom, sa han og påpekte at det siden begynnelsen av 1990-tallet har vært et ideal at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig.

Vil ikke bo på sykehjem

Undersøkelsen fra NOVA viser også at et flertall foretrekker å bo hjemme dersom de skulle få behov for pleie og omsorg. Dette gjelder 48 prosent av 81–85-åringene som ikke har flyttet etter fylte 65 år. 

6 prosent sier at de vil bo på sykehjem hvis de blir pleietrengende. 

Flest hjemmeboende eldre som bor i byer, mener videre at nærmiljøet er tilrettelagt for personer med nedsatt bevegelighet. 47 prosent av seniorer som har svart på undersøkelsen sier at nærmiljøet er svært bra og godt tilrettelagt.

Tilsvarende gjelder 11 prosent av dem som bor i spredtbygd strøk. 

– Stor variasjon blant eldre

Forskningslederen understreket at det er viktig at politikere husker at eldre ikke er en ensartet gruppe når de planlegger og iverksetter eldreomsorg.

– Jeg håper dere får et mer nyansert bilde av hvem vi snakker om når vi snakker om de eldre. Eldre har ulike ressurser og ulike preferanser. Spørsmålet er hvordan vi møter denne variasjonen, sa han.

Lover tiltak i boreform

Regjeringen legger i løpet av de neste ukene fram en Bo trygt hjemme-reform. Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet, som også deltok på KS-seminaret, sier at det vil komme tiltak både når det gjelder nærmiljø og boliger. Men hun vil ikke være mer konkret. 

– Fire områder er viktige i reformen. Det er levende lokalsamfunn, folk kan ikke sitte alene og være ensomme. Så er det boliger og tillitsreformen, som blant annet innebærer kompetanse og at det skal være spennende å jobbe i eldreomsorgen. Så handler det også om trygghet i hverdagen og pårørende, at de får avlastning, sa hun.

I Hurdalsplattformen har regjeringen varslet at de vil ta initiativ til et eldreboligprogram, og øke støtten hjemmeboende eldre kan få til å tilrettelegge for å bli boende i egen bolig. 

Powered by Labrador CMS