Nyheter

Grethe-Anita Ovlund (90) og Elisabeth Marseille (91) møtes så ofte som mulig i kafeen på Lovisenberg Omsorg+. Her flørter de med sykepleier Jørgen Sjølie Ingvaldsen, som har jobbet i team på omsorgshjemmet siden i fjor sommer.
Grethe-Anita Ovlund (90) og Elisabeth Marseille (91) møtes så ofte som mulig i kafeen på Lovisenberg Omsorg+. Her flørter de med sykepleier Jørgen Sjølie Ingvaldsen, som har jobbet i team på omsorgshjemmet siden i fjor sommer.

Slik har de omorganisert seg til færre nye pleiere

Både Ap og Høyre lover faste team og mer kontinuitet i hjemmetjenesten. St. Hanshaugen bydel i Oslo er i gang.OMSORG+

Publisert Sist oppdatert

– Ja, jeg kommer nå. Grethe-Anita Ovlund (90) trykker på den røde av-knappen på telefonen. Det var en av venninnene som ringte. Hun og resten av venninnegjengen er klare for dagens kakaostund i kafeen på Lovisenberg Omsorg+. 

Her har Ovlund bodd i en omsorgsbolig i to år. I mai i fjor fikk hun færre pleiere å forholde seg til. Da omorganiserte bydelen hjemmetjenesten slik: 

  • En økning fra tre til fem team gir færre ansatte på hvert team.
  • Teamene utfører tjenestene avklaring og mestring, hverdagsrehabilitering, hjemmesykepleie, praktisk bistand og aktivitetstid. 
  • Hvert team har omtrent 18–20 årsverk.
  • Teamene er tverrfaglige og består av leder, mestringssykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier, helsefagarbeider og eventuelt hjemmehjelp og pleieassistenter. 
  • I tillegg har teamene tilknyttet sykepleiere med utdanning i avansert klinisk sykepleie, ernæringsfysiolog og saksbehandler.

Møter flere pleiere

Flere studier viser hvor mange pleiere brukere av hjemmetjeneste opplever å møte. Forsker Edith R. Gjevjon ved Institutt for helse og samfunn ved UiO viste i 2014 at antallet pleiere hver pasient måtte forholde seg til i løpet av fire uker, varierte fra fem til 35. 

I 2019 anbefalte kommunerevisjonen i Oslo at kommuneledelsen så langt som mulig, begrenser antall personer brukere av hjemmesykepleie mottar hjelp fra.

Men ifølge en undersøkelse i regi av Agenda Kaupang i 2022 gikk ikke antallet ned. I snitt fikk brukere av hjemmetjenester i Oslo besøk av 15 ulike ansatte i løpet av én måned i 2022.

Førsteamanuensis i sykepleievitenskap Christophe Eward Kattouw mener det er problematisk å bruke gjennomsnitt når man teller antall pleiere. 

– Man må se på absolutte tall på årsbasis. Det kan hende at man møter 26 forskjellige pleiere i én uke og så 26 nye forskjellige pleiere en annen uke. Det har stor betydning for både brukerne og ansatte, sier han.

Ledere: – Vi ser fordeler

På Omsorg+ på St. Hanshaugen har Ovlund rullet inn i kafeen til venninnene Elisabeth Marseille (91) og Marit Fosse (100). Hun har ikke merket noe spesielt til omorganiseringen til mindre faste team. 

– Pleierne har veldig lite tid. Jeg har ikke merket at de er færre. Men de er veldig søte og snille, sier hun.

Seksjonssjefene Minja Vuksanovic og Adalhiza Carrasco Brand ved hjemmetjenesten i St. Hanshaugen bydel har derimot merket endringer.

– Tidligere ringte brukere og klaget på at de ikke visste hvilke pleiere som kommer. Sykepleiere med tjenesteansvarlig rolle kunne tidligere ha ansvar for 15 brukere. Nå er det fem til sju, sier Vuksanovic

Omorganiseringen innebærer også at Minja Vuksanovic og Carrasco Brand leder færre ansatte. 

– Tidligere ledet vi over 50 ansatte, nå er det halvert. Vi klarer å følge opp ansatte på en helt annen måte, sier Vuksanovic.

– Jeg vil si at vi gir gode tjenester ut fra de ressursene som vi har. Vi har fordelt kompetanse på teamene, og alle teamene har en egen saksbehandler, sier Carrasco Brand.

De to er stolte over at sykefraværet i hjemmetjenesten er det laveste blant virksomhetene i St. Hanshaugen, under 7 prosent, og at tjenesten imøtekommer ønsker om å bo hjemme, også for pasienter som er i livets siste fase.

– Pleie for døende krever mye mer enn ett besøk per dag, sier Carrasco Brand.

Lovte små team

Både høyre- og venstresiden har gått inn for små, faste team i eldreomsorgen. I stortingsmeldingen «Fellesskap og mestring» lovte regjeringen å utrede modeller for faste team i hjemmetjenesten. 

Kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at departementet nå jobber med en plan for gjennomføring, og at det er lagt til grunn at tiltakene skal gjennomføres i løpet av planperioden som er fra 2024 til 2028.

Faste team i hjemmetjenesten var også en sentral del av valgkampen til Høyre-leder Erna Solberg.

Saliba Andreas Korkunc, som nå er byråd for helse i Oslo, lovte at Oslo Høyre vil «etablere faste team i hjemmesykepleien med maks 10–12 pleiere for hver bruker».

Mye heltid

Agenda Kaupang skisserer flere forhold som kan spenne bein for et mål om redusere antall ulike ansatte som besøker brukere i hjemmesykepleien. Brukerne kan blant annet få økt bistandsbehov, det kan være et høyt sykefravær, mange deltidsansatte og problemer med å få turnusen til å gå opp.

Heltidsandelen på Omsorg+ på St. Hanshaugen er nær 90 prosent, og de fast ansatte jobber enten hver tredje eller andre helg. I tillegg går ekstravakter helgeturnus.

Vuksanovic og Adalhiza Carrasco Brand tror det kan være vanskelig å få til team med 10–12 ansatte. 

– 18–20 ansatte er mest praktisk. Det kan nok være færre, men det er veldig sårbart. Vi ser at det blir vanskelig med én gang en ansatt er borte, sier Vuksanovic.

OMSORG+

  • Omsorg+ i Oslo er et botilbud for personer over 67 år som stort sett klarer seg selv, men som kan føle at det er utrygt, upraktisk eller ensomt å bo i eget hjem.
  • Omsorg+ har et aktivitetssenter med fellesrom der beboerne kan møtes og delta i ulike aktiviteter.
  • Beboere i Omsorg+ kan få hjemmehjelp og hjemmesykepleie, men det er ikke en automatisk del av tilbudet.
  • St. Hanshaugen bydel har 40.000 innbyggere.
Powered by Labrador CMS