Nyheter

– Det er flere i kommunen som har solgt enebolig og har kjøpt leilighet her på Åkle, sier Monica Verdal som er enhetsleder helse og omsorg i Iveland.
– Det er flere i kommunen som har solgt enebolig og har kjøpt leilighet her på Åkle, sier Monica Verdal som er enhetsleder helse og omsorg i Iveland.

Slik møter de eldrebølgen: – Vil at folk begynner å planlegge før hjelpebehovet er til stede

Å bo hjemme betyr ikke nødvendigvis å bo der man har bodd hele livet. Slik tenker Iveland kommune, som møter eldrebølgen med stedsutvikling.

Publisert Sist oppdatert

Iveland

– Det er smart å bo riktig ut ifra behovene man har. Og vi som organisasjon må våge å snakke om boliger.

Leder for drift og utvikling i Iveland, Egil Mølland, er tydelig på at god kommunikasjon om boliger med innbyggerne er viktig.

Kommunen spurte i fjor alle innbyggerne over 67 år om deres boligsituasjon. Ikke bare for å få en idé om hvordan folk bor, for den vet at de aller fleste bor spredtbygd, på gårder eller i eneboliger. Ideen var å så tanker hos innbyggerne om at det kanskje ikke er så smart å bo i et stort hus når helsa svikter, eller at det kan bli dyrt å bygge om for å kunne bo hjemme lengst mulig.

– Vi vil at folk begynner å planlegge før hjelpebehovet er til stede, sier Monica Verdal, som er enhetsleder helse- og omsorg.

Hun ønsker mer drahjelp nasjonalt rundt dette, med kampanjer, for eksempel.

– Nå kan innbyggerne få et inntrykk av at det er kommunene som trenger hjelp til å spare penger, sier hun.

Prøver å endre kulturen

I undersøkelsen i Iveland svarte 85 prosent at de er avhengige av bil. Nesten 50 prosent sa at boligen er dårlig eller svært dårlig tilpasset personer med bevegelseshemning, og 35 prosent at de ikke regner med å flytte fra nåværende bolig.

– Det kan virke som om mannfolkene ønsker å bo på gårdene. Dette er en langsiktig kultur vi prøver å endre, sier Mølland.

Som en av 12 kommuner som deltar i prosjektet «Aldersvennlige bosteder og bomiljø i distriktene», som er et samarbeid mellom Husbanken og Distriktssenteret, har Iveland spurt seg:

Må hjemme nødvendigvis være der man har bodd store deler av livet?

– Å bo hjemme betyr ikke nødvendigvis å bo på gården, sier rådmann Sten Reisænen.

Rådmann i Iveland, Sten Reisænen
Rådmann i Iveland, Sten Reisænen

Iveland har 1.344 innbyggere. Vel 16 prosent er over 65 år, ifølge SSB.

Aldersgruppa mellom 67 og 79 vil øke med 80 prosent fram mot 2040. Andelen mellom 80 og 89 år vil tredoble seg.

Åkle

En liten time nord for Kristiansand, gjennom Vennesla, forbi hvitmalte, tradisjonelle hus, langs elver og vann og kilometer med skog, dukker det plutselig opp noen bygg som ikke ligner noen andre vi har sett langs veien.

En landsby har de siste ti årene reist seg på fire mål tomt midt i mineralkommunen Iveland.

Utviklingsprosjektet Åkle framstår i grånet massivtre og inneholder 26 universelt utformede leiligheter, butikk, kafé, bibliotek og mineralutstilling. Utlånsorganisasjonen BUA skal inn der det tidligere var interiørbutikk.

Kommunen har hatt flere tanker i hodet samtidig ved utvikling av Åkle: Stedsutvikling, bygge miljøvennlig, utvikle nærmiljø, eldrebølgen, fraflytting, økonomi.

– Vi så at mange eldre over 65 år som solgte huset her i Iveland, flyttet til leiligheter i Vennesla. Vi mister en viktig ressurs når de friske eldre forsvinner. Leilighetene i Åkle dekker et hull i boligmarkedet, for folk vil gjerne fortsette å bo her, sa daværende ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp), da Kommunal Rapport besøkte Åkle i 2014.

Da hadde byggene så vidt begynt å reise seg.

Både eldre og yngre

Kommunal Rapport er nysgjerrig på hvordan Åkle har blitt.

– Har Åkle blitt en eldregetto nå, snart ti år etter vi sist besøkte Iveland?

– Absolutt ikke, svarer Mølland. 

– Åkle har blitt det vi håpet.

Ifølge han bor det både eldre og yngre, enslige, barn og flyktninger her.

– De er en ressurs for hverandre, sier han.

– Det er flere i kommunen som har solgt enebolig og har kjøpt leilighet her, sier Verdal. Hun forteller også at en som bodde i kommunal omsorgsbolig, har kjøpt seg leilighet i Åkle.

Det er planer om å bygge 12 nye leiligheter på tomta.

– Vi vurderer enda flere enn det. Vi tok en risiko da vi satte i gang. Nå må vi se på hvordan ta en ny risiko. Kanskje må vi kvitte oss med gamle kommunale boliger og kjøpe her, sier rådmannen.

Kommunen fikk en lokal utbygger med på laget da Åkle skulle utvikles.

Rådmannen trekker også fram samarbeid mellom etatene i kommunen.

– Kort vei mellom lederne her, gir eierskap til prosjektene. Når vi skal ta et steg videre på Åkle, ønsker vi at Monica, med sin kunnskap, er med. Da kan vi stille krav til utbyggere – for eksempel med heve/senke-vasker og ny velferdsteknologi allerede i planleggingsarbeidet.

– Vi ønsker å være tidlig ute. Stedsutvikling blir vi aldri ferdig med, sier Reisænen.

Siden oppstart har landsbyen mottatt flere priser, som Årets byggepris i 2016 og heder fra bransjeorganisasjonene Arkitektbedriftene i 2020.

Oppslagstavla på Åkle i Iveland vitner om at bygda har aktiviteter for enhver smak.
Oppslagstavla på Åkle i Iveland vitner om at bygda har aktiviteter for enhver smak.

Doblet behov

Ifølge SSB vil det være nesten 100 flere innbyggere i kommunen i 2030, og nesten 250 flere i 2050. Da vil antallet med demens også ha mer enn doblet seg.

Kommunen har rundt dobbelt så mange uføre som landsgjennomsnittet på 10,7 prosent.

Beregnet behov for pleie- og omsorgstjenester i Iveland vil være mer enn dobbelt så høyt i 2040 sammenlignet med 2019.

– Da har vi en utfordring, sier Verdal.

Egil Mølland, leder drft og utvikling, Robert Bjørnestøl, kommuneplanlegger, Monica Verdal, enhetsleder pleie og omsorg og rådmann Sten Reisænen. Alle er involvert i utbyggingen av Åkle i Iveland.
Egil Mølland, leder drft og utvikling, Robert Bjørnestøl, kommuneplanlegger, Monica Verdal, enhetsleder pleie og omsorg og rådmann Sten Reisænen. Alle er involvert i utbyggingen av Åkle i Iveland.

Iveland omsorgssenter har både langtidsplasser, korttidsplasser, heldøgnsbemannede omsorgsboliger og trygghetsboliger.

Der er det også dagsenter for hjemmeboende med demens som er åpent tre dager i uka.

– Vi ser også at andre personer har behov for dagsenter. Nå jobber vi med hvordan etablere et annet dagsenter et annet sted enn ved Iveland Omsorgssenter, sier Verdal.

– Vi har tanker om hvordan vi kan stille mer av kommunens bygg, som idrettshall, mer tilgjengelig til uformelle møteplasser, sier Mølland.

Kommunen er også i ferd med å kjøpe inn minibusser med plass til rullestoler, og å etablere ordning med bestillingsbuss.

– Det håper vi kan være med på å motvirke ensomhet.

– Vi må ha mange tanker i hodet samtidig, sier rådmannen.

– Og vi ser at ikke alt kan løses av kommunen, sier Verdal.

– Men vi har mange smådriftsfordeler. Vi kjenner befolkningen og jobber tverrsektorielt, sier Reisænen.

Kommunen jobber nå med revidering av kommuneplanens samfunnsdel.

Boligteam

I NOVA-rapporten "Mobilitet blant eldre på boligmarkedet", kommer det fram at ganske få eldre mellom 60 og 75 år har hatt kontakt med sin kommune i forbindelse med å gjøre boligen mer tilgjengelig. Manglende offentlig rådgiving blir en barriere for at eldre får tilpasset boligen sin.

Iveland har opprettet eget boligteam som består av ansatte i pleie og omsorg, i tillegg til to bygningskyndige karer som kjenner hus og innbyggerne i bygdene.

– Slik er det nært og ikke så skummelt å få dem hjem i huset, sier Mølland.

Teamet anbefaler hva som bør gjøres i huset for at folk skal kunne bo hjemme lengst mulig, som utbedring av bad, fjerning av terskler og bredere dører.

– Men noen ganger er det kanskje bedre og billigere å flytte på seg enn å bygge om huset, mener rådmannen, enhetslederen og driftslederen i Iveland.

Powered by Labrador CMS