Nyheter

Selvfølgelig er det korsang når man er på kurs i å lage demenskor. Dirigent er Kristi Stedje, musikkterapeut og forsker ved NMH. Nytt digitalt kurs er den 19. april.
Selvfølgelig er det korsang når man er på kurs i å lage demenskor. Dirigent er Kristi Stedje, musikkterapeut og forsker ved NMH. Nytt digitalt kurs er den 19. april.

Stor interesse for å lage demenskor som varer

Hvordan lage et demenskor som holder ut over tid? Norges musikkhøgskole deler hemmeligheten med Kommune-Norge.Demens i Norge

Publisert Sist oppdatert

TV-serien om demenskoret har inspirert mange kommuner til å starte kor for personer med demens. Fredag var rundt 100 deltakere fra

40–50 kommuner samlet på Norges musikkhøgskole i Oslo for å plukke opp tips til hvordan de kan få til et kor som blir til en gjeng som trives sammen og som kan holde ut over tid. 

For å lage demenskor er ikke helt som på TV.

– Det ser lett ut på TV, men serien er redigert og kuttet. Uro, forvirring, gjentakelser og vandring blant deltakerne er klippet bort for at de skal bevare verdigheten, sa rektor Astrid Kvalbein. 

Men alt dette må de som driver et kor håndtere, og derfor er både det musikk- og demensfaglige viktig.

Demenskoret vokser

En av premissene for å lage TV-serien var at koret skulle bestå etter TV-innspillingen var ferdig. Og det gjør det. Oslo demensforening driver koret videre. Koret har vokst fra 11 til 25 deltakere, og det er lang kø for å få plass.

Thale Waaler Eggen fra Oslo demensforening er blitt «manager» for koret. Hun fortalte hvordan koret blir tatt imot som kjendiser, og hvordan hun på vegne av koret kunne kreve både middag og kake på «raideren» til deltakerne.

Men øvingene er litt annerledes. De involverer både kordirigent, musikkterapeut på piano, frivillige og en som tar seg av det administrative. 

Før deltakerne kommer må det rigges til med vannflasker med navn på, navnelapper og sanghefter. Mens øvingen pågår, er det tilbud til pårørende med yoga eller annen aktivitet. Etter korøvelsen spiser de kveldsmat sammen, for mange er «høyt oppe» etter en time med sang og dans, latter og moro.

I Oslo er det mange bydeler som skal lage sitt eget kor.

Prøver før sommeren

En av kursdeltakerne er musikkterapeut Gisela Fischer Aasheim fra Lillestrøm kulturskole. I Lillestrøm var det eldrerådet som tok kontakt med helseavdelingen i kommunen som igjen sendte ballen videre til kulturavdeling og den kulturelle spaserstokken. 

Musikkterapeut Gisela Fischer Aasheim fra kulturskolen i Lillestrøm noterer så blekket spruter. Hun skal være med å starte kor som kan være i gang fra høsten av.

Aasheim sier de er så vidt i gang.

– Vi har hatt noen møter og har lokaler, dirigent og meg på piano. Så vil vi ha noen prøver før sommeren, men vi er nok ikke skikkelig i gang før til høsten, sier hun.

Ida Mataka og Beate Anonsen har sosialfaglig bakgrunn, og jobber i aktivitetskontakttjenesten i Moss kommune. Der tilbyr de alle som har et vedtak om tilrettelagt aktivitet en aktivitet som passer dem. TV-serien om demenskoret traff dem midt i hjertet.

– Vi sa at dette må vi få til, sier Anonsen.

– Vi kan dette med å sette sammen folk i grupper, og får dem med på aktiviteter. Men vi mangler det musikkfaglige, sier Mataka, som ser for seg at de kan være i gang med et demenskor til høsten.

Dagskurset på musikkhøgskolen ble fulltegnet på et blunk. Men allerede den 19. april arrangeres det et nytt digitalt kurs. Og i etterkant av kurset kommer et hefte med råd og tips.

Demens i Norge

Over 100.000 har demens i Norge.

14,6 prosent av dem over 70 år har demens.

To av tre bor hjemme.

Over 80 prosent av beboere på sykehjem har demens.

Demens er mer vanlig blant kvinner enn menn.

Risikoen for demens øker med alderen.

Ida Mataka og Beate Anonsen fra Moss kommune har sosialfaglig bakgrunn. Nå skal de finne en dirigent og musikkterapeut som kan være med å starte koret.
Powered by Labrador CMS