Midtfjellet vindpark har i all hovedsak hatt kommunale aksjonærer fram til selskapet hentet inn ny kapital ved nyttår. Foto: Midtfjellet vindpark
Midtfjellet vindpark har i all hovedsak hatt kommunale aksjonærer fram til selskapet hentet inn ny kapital ved nyttår. Foto: Midtfjellet vindpark
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunalt selskap tapte nesten en kvart milliard på vindkraft

Midtfjellet Vindpark AS hadde et underskudd på 240 millioner kroner før skatt i fjor. Billig strøm gjør at vindmøller ikke er lønnsomt, sier analytiker.

John Brottemsmo i Bergen Energi er ikke overrasket over det store underskuddet i vindkraftselskapet, som står bak vindmølleparken i Fitjar kommune i Hordaland, skriver Bergens Tidende.

– Med tanke på de lave strømprisene, er det ikke overraskende. Slik markedet er i dag, er det ikke lønnsomt å drive med vindkraft, sier analytikeren. Han varsler enda tøffere tider for vindkraftprodusentene, med fallende strømpriser de nærmeste årene.

– Prisene er forventet å synke fram til 2020, før de snur igjen, sier Brottemsmo. Han understreker at det er mange faktorer som påvirker dette og at analysen er svært usikker, men sier det uansett er lave forventninger til at prisene skal øke med det første.

Selskapets eiere har i all hovedsak vært kommuner i Buskerud og Østfold. Ifølge tjenesten regnskapstall.no har tre av de fire eierne av Midtfjellet Vindkraft vært kommunalt eide selskaper, med Drammen og Østfold fylkeskommune som de største indirekte eierne. 1/3 av aksjene i vindkraftselskapet eies av et kraftlag i Fitjar.

Før jul i fjor hentet selskapet inn ny kapital. Østfold Energi meldte da at det ene eierselskapet ville selge seg ut. Aquila Capital har kommet inn som ny majoritetseier fra slutten av desember i fjor. Østfold Energi selv gikk med underskudd i fjor, mye takket være det dårlige resultatet i Midtfjellet vindkraft.

Midtfjellet Vindkraft skrev ned verdien på selskapet med 167 millioner kroner, noe som er hovedforklaringen på det dårlige resultatet i fjor. Daglig leder Erik Mortensen har tro på framtiden og sier selskapet har fått tilført ny kapital. Regnskapet viser at selskapets egenkapital er på drøyt 500 millioner kroner, en kraftig forbedring fra tidligere. Samtidig har gjeldsposten gått ned omtrent tilsvarende. 

Mortensen er ikke enig med Brottemsmo om hvilken vei strømprisene kommer til å gå.

– Det er forskjellige syn på hvordan strømprisene vil utvikle seg. Vi forventer at prisene går litt opp, sier Mortensen.