Ordfører vil ha turistskatt

Energi og miljø. Turistskatt kan være løsningen for å sikre at Lofoten har fasiliteter gode nok til å ta i mot tilreisende, mener ordfører.
Lofoten presses av den store turismen, advarer ordføreren i Flakstad.Foto: Colourbox.com

Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal sier til nettstedet E24.no at det bør innføres en form for turistskatt, slik at kommunene i Lofoten får økonomisk evne til å legge til rette for den store trafikken.

– Det tråkkes stadig opp nye stier, og det blir mye søppel. Vi er helt avhengige av skjerpede løsnigner for å bevare lofotnaturen. Ellers blir den ødelagt. Vi må bygge opp infrastrukturen. Ingen av kommunene her har økonomi til å ta regningen for å legge til rette for to millioner turister i sommermånedene, sier Sørdal.

Overfor NRK sier Sørdal at kommunen må ta mange grep foran neste turistsesong, for å takle folkestrømmene bedre. 

Lofoten er for tiden blant annet åsted for filminnspilling med stjernen Matt Damon.

– At Matt Damon og kompani setter Trollfjorden og omkringliggende kommuner på kartet, er på den ene siden positivt, på den andre siden utfordrende. Jeg har hørt fra flere aktører at de har opplevd at besøkstallene har økt med så mye som 20 prosent i år. Det betyr også mer biltrafikk. En del av veinettet består av smale og uoversiktlige partier. Jeg frykter en dramatiske ulykke, sier Sørdal.

Det er ikke første gang Flakstad-ordføreren tar til orde for en turistskatt. Han snakket om det samme da kommunal- og forvaltningskomiteen besøkte Nordland tidligere i år. Ideen har også tidligere vært luftet med bakgrunn i den omfattende turismen i Lofoten. Også i Lyngen har innføring av turistskatt vært foreslått som en mulighet.

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.